23 Eylül 2010 Perşembe

KIŞ HAZIRLIKLARI(DOMATES SUYU HAZIRLAMA)



































Uşak Banaz' da kayınvalidemden öğrendiğim domates saklama veya domates sosu yapma yöntemini sizlerle paylaşmak istiyorum(Kusura bakmayın çünkü kapak kapama makinesinin resmi yok ama kayınvalideme gittiğimde bukez ihmal etmeyip resmini çekip sizede göstereceğim)..
1-Bir yıl boyunca içtiğimiz maden suyu şişelerini saklıyoruz.
 2-Yazın bu şişeleri güzelce kaynatıyoruz.
 3-Bu arada domateslerin kabuğunu soyuyoruz.
4-Robattan veya kıyma makinasından veya salça makinasından(eğer bu varsa kabuklarını soymaya gerek yok.Çünkü makina kendisi ayırıyor) geçiriyoruz.
 5-Maden suyunun kapakları (kullanılmamış) satılır,onlardan alıyoruz.Kullanacağımız kadarını kaynatıyoruz. 6-Maden suyu şişelerini bu domateslerle dolduruyoruz.Üzerine biraz tuz ekliyoruz.
7-Burada gördüğüm kapak kapatma makinası var .Şişenin ağzına kapağı koyup makinayla bastırıyoruz.
 8-Daha sonra bu şişeleri kaynatıyoruz.Ama kaynadıktan sonra hemen çıkarmıyoruz. Kendiliğinden soğuyor. 9-Kışın özellikle tarhana çorbasında, kurufasulyede ve diğer çorbalarda salçayla birlikte kullanıyoruz. Ben salçayı çok az koyuyorum veya hiç koymuyorum.
10-Aynı bu şekilde meyve suyu da yapılabilir. Kayısı, erik, şeftali.... Tabi tuz yerine şeker koymak gerekecektir.
70-80 şişe yapanlar var.Hatta kahveciler şişeleri parayla satıyorlar Cam şişeler de değerlendirilmiş oluyor.

Hiç yorum yok: