13 Ocak 2011 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA


Malzemeler:
  • 2 su bardağı pirinç,
  • 2 tane soğan,
  • 1 çorba kaşığı salça,
  • 1,5 çay bardağı zeytinyağı yada sıvı yağ karışımı,
  • 1 tatlı kaşığı nane,
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber,
  • 1 tatlı kaşığı şeker,
  • 1 çay kaşığı karabiber,
  • 1 tutam maydanoz,
  • 1 tane limon,
  • yeteri kadar tuz,
  • sarmak için yeteri kadar asma yaprağı,
Malzemeler:
Öncelikle tuzlu suda pirinci bekletip, nişastası gidene kadar yıkayın. 
1 çay bardağı sıvı yağ ve zeytinyağı karışımı ile minik minik doğradığınız soğanları pembeleştirin.
Üzerine pirinçleri koyup kavurmaya devam edin. Salçasını, tuzu ve baharatlarını ekleyip 3,4 dakika daha kavurduktan sonra 1 su bardağı sıcak suyu döküp kısık ateşte iç harcınıı yarı kıvamda kapağı kapalı bir şekilde pişirin.
Diğer taraftan salamura yaprağınızı ılık suda 1 saat kadar beklettikten sonra 3-5 kez daha ılık suda yıkadıktan sonra suyunu süzün.
Ilıyan iç harcına ince kıyılmış maydanoz koyun ve yarım limon suyunu sıkın. Bu işlemden sonra sarma işlemine başlayabilirsiniz...
Sardıktan sonra yayvan bir tencerenin dibine uygun büyüklükte bir servis tabağı koyup sarmaları tabağın üzerine dizip üzerine düz bir porselen tabak kapatın ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde pişirin. Pişmeye yakın yarım limon suyunu ve kalan zeytınyağı, sıvı yağ karışımını gezdirip ocağınızı kapatıp ılık olarak servis edin...
Dibine neden tabak koyduğumuza gelince sarmaları pişirirken dibteki dolmalar mutlaka çok pişer dipte çok su çektiği için o yüzden tabak koyarsanız dibteki son suyu dipteki dolmalar çekmeyecek ve hepsi aynı seviyede pişecektir benden bir püf noktası...............
Afiyet olsun!
Biz kayınvalidemle birlikte sarıp bir kısmını derindondurucuya attık:))

4 yorum:

minimutfaktan dedi ki...

Ne güzel olmuşlar her biri aynı boyda zeytinyağlı gibisi yok, ellerinize sağlık. Ziyaretinize de teşekkür ederim ayrıca.

özlem dedi ki...

ellerinize sağlık ne güzel kalem gibi maaşallah. afiyet şifa olsun.

yemekbiraşk dedi ki...

mukocum nefisss... her gün yense bıkılmaz dimi ben öyleyim:) ellerinize sağlık
sevgiler..

Unknown dedi ki...

minimutfak;
çok teşekkür ederim canım evet zeytinyağlı nefis oluyor,bende ziyaretin için teşekkür ederim.

Özlemciğim çok teşekkür ederim iltifat ediyorsun kalem gibi olanlar benim sardıklarım şişman olanları kayınvalidem sardı;)))))

yemekbiraşk hemşom hoş gelmişsin yapması zor yenmesi çokkk kolay bir lezzet kayınvalidem yada annem olmayınca kalkışmaya korktuğum bir lezzet:))))))