13 Ocak 2011 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI LAHANA SARMASI

Orta boy lahana
2 su bardağı pirinç
1,5 su bardağı sıcak su
1 yemek kaşığı sıvıyağ
1 kuru soğan
1 adet orta boy havuç(rendelenmiş)

1 yemek kaşığı salça ( konmayabilir arzuya bağlı)
1 tatlı kaşığı yeni bahar, 1 çay kaşığı tarçın, tuz
1/2 su bardağı zeytinyağ

YAPILIŞI:

    Lahananın kök kısmı bıçakla derince oyularak ( 6-7 cm. içe doğru) çıkarılır, yıkanır büyük bir tencereye alınır, su konup kaynamaya bırakılır, kaynayınca 5-6 dakika beklenir, büyük kaşık yardımıyla ters çevrilir, bu şekilde de 5-6 dakika kaynatılır( sarma yapılacak kıvamda yumuşatılır).Süzülüp bir tepsiye alınır, yaprakları ayrılıp, sarmalık kesilir.
 Çiğken yaprakları ayırmaya çalışınca illaki yırtılıyor.
İÇ HARCI: 

Soğan ince doğranır, sıvıyağda kavrulur,  salça, baharatlar, eklenir, karıştırılır, pirinç ilave edilip, su da konduktan sonra kısık ateşte su çektirilir.Zeytinyağ ilave edilip karıştırılır.Yapraklar yayılıp asma yaparağı gibi sarılır.
Ben sardım derindondurucuya attım daha sonra pişiricem.Ama siz pişirecekseniz;
Tencerenin dibine1-2 tane lahana yaprağı yayılır.Lahana sarılıp, tencereye dizilir, hepsini dizince 1 yemek kaşığı zeytinyağ gezdirilir, üstede lahana yaprağı serilir, bir tabak kapatılıp, üstünü geçmeden sıcak su konup, kısık ateşte pişirilir.Soğuyunca limon ile servis yapılır.
Artan lahanalardan da turşu yapılabilir.

1 yorum:

MERHABA dedi ki...

bayılırım lahana sarmasına çok canım çekti doğrusu ellerinize sağlık.SEVGİLER...