4 Ocak 2011 Salı

MANTI


Dün kayın validemle birlikte mantı yaptık hemde çok yaptık derin dondurucuya attık sonra'' biz gidince hazır yemeğiniz olur'' dedi sağolsun.6 adet yufka yaptık bitirene kadar epeyce yorulduk açması iş değil ama katlaması tam bir sabır işi oda bende çok az:)))Size verdiğim ölçüyle 1 yada 2 yufka çıkar biz 6 yumurtadan yaptık:))
HAMURU:
  • 2 su bardağı un
  • 1 yumurta
  • tuz
  • aldığı kadar su
İÇ HARCI:
  • 250 gram kıyma

  • 1 büyük boy soğan (rendelenecek)

  • yarım demet maydanoz(ince doğranmış)

  • Kıymaya tuz ve karabiber ile yıkayıp doğradığımız maydanoz ve çok ince doğranmış soğanla güzelce karıştırılıp mantının içini hazırlayınız (Soğanı kavurmayın).
    SOSU:
    • Yoğurt,
    • sarımsak,
    • kırmızı biber,
    • tereyağı,
    • nane,
    • sumak
    YAPILIŞI:
    Yumurta, un,su ve tuz ile oldukça sert bir hamur elde edilir.Üzerine nemli bir bez örterek yarım saat dinlendirin.
    Hamuru okalava ile 5mm kadar veya en ince şekilde açılır. Hamur, üzerine hafifçe un serpiştirilmiş geniş bir kesme tahtasına alınır (veya masa üzerinde de bu işlemi yapabilirsiniz).

    Büyük daire şeklinde açılan hamur düz ağızlı bir bıçak ile önce enlemesine ve sonra boylamasına yaklaşık 3-4cm aralılar ile kesilir. Sonuçta hamur 3-4 cm kareler şeklinde kesilmiş olur. Kare şeklinde olmayan hamurun kenarında kalan parçalar ortalarından büzülerek fiyonk makarna şeklinde hazırlanır ve içleri boş olarak pişirilmek üzere kenara  konulur.

    Hazırladığınız kıymalı harçtan kare hamurların içlerine azar azar koyup kapatın,unlanmış bir tepsiye tek tek dizin.

    Eğer benim gibi dondurucuya atmayıp pişirecekseniz ;
    Bir tencere suya tuz ekleyip hafif hafif orta ateşte kaynatın. Mantı taneleri kaynayan suya boca edilir ve orta ateşte yaklaşık 15 dakika pişirilir. Mantıların açılmamasına dikkat edilerek süzgeç yardımı ile pişirme suyundan süzülür.Mantıları servis tabağına alın üzerine  sarımsaklı yoğurt sosunu  dökün.En son olarak bir tavada tereyağı eritilip, içine arzu edilen miktarda kırmızı biber eklenir. Kırmızı biber yanıp, kararmadan evvel tava ateşten alınır ve yoğurlu mantı üzerine güzelce gezdirilir. Arzuya göre mantıya nane ve/veya sumak ilave edilir. Soğumadan afiyet ile yenilir.

    Afiyet olsun.

    7 yorum:

    Fuat Gencal dedi ki...

    Ellerinize, emeğinize sağlık. Çok leziz ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

    Leyla dedi ki...

    ellerine saglik canim cok nefis olmuz. Manti yi pek severim. Bak canim istediiiii.
    sevgilerimle
    leyla
    ugurbocegi1

    sarımutfak-hande dedi ki...

    tok olmama rağmen canım çekti mantıya hayır diyebilen varmı acaba :)))
    ellerine sağlık canım

    Gelibolu17 dedi ki...

    ellerine sağlık canım mantılar nefis görünüyolar
    aldım bir tabak:)
    seni mimledim cevaplarını bekliyorum sabırsızlıkla.
    selamlar,sevgiler:)

    Kendimce dedi ki...

    Şöyle üzerine sarımsaklı yoğurtla ne güzel yenir ellerinize sağlık büyük emek doğrusu

    mormenekselerr dedi ki...

    ellerine sağlık canım

    özlem dedi ki...

    arkadaşım bende ödülün var gelip alır mısın?