6 Aralık 2010 Pazartesi

CEVİZLİ LOKUM





Bu hamurişini kayın validem çok güzel yapar.Adı cevizli lokum adı neden lokum bilemem ama bu lokum başka lokum sıcacık,yumuşacık ,misss gibi uff gene canım çekti gece gece avucumu yalayayım bari:))) Bayramda gene yapmıştı  kayınvalidem lokumlardan sağolsun yaparken bende boş durmayıp fotoğrafladım sizin için.
MALZEMELER
5 su bardağı un
1,5 su bardağı ılık süt
1 paket droetker kuru maya(instant maya)
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı yoğurt
2 yumurta ( tekinin sarısı üzeri için ayrılacak)
1/2 su bardağı sıvıyağ
İÇ HARCI:
1 su bardağı dövülmüş ceviz
ÜZERİ İÇİN:
1 Yumurta sarısı+3 çorba kaşığı yoğurt+yarım çay bardağı sıvıyağ(hepsi birlikte çırpılıp hamurun üzerine sürülür)


YAPILIŞI:
Verilen malzemelerle hamur yoğrulur ve 1 saat mayalandırılır.
Mayalanan hamur tezgahta yada tahta üzerinde sıvıyağ yardımıyla elle yarım santim kalınlıkta açılır ve içine dövülmüş ceviz yayılır.
Gevşek bir şekilde rulo haline getirilir ve rulo halindeki hamuru elimizle yassıltıp 4 parmak genişiliğinde kesilir.
Kestiğimiz hamurları tepsiye dizelim ve tepsi mayası için  yarım saat kadar dinlendirilir.
Mayalanma sürecinin sonunda yumurta sarısı,yoğurt ve sıvıyağdan oluşan karışım sürülüp çörekotu ,susam serpilirek 160-170 derecede üzeri kızarana kadar pişirilir

1 yorum:

anneanneninemekleri dedi ki...

Nefis görünüyor ellerine sağlık.