30 Aralık 2010 Perşembe

KÖYÜMDEN MANZARALAR

Canım annem ve kayınvalidem birlikte ne güzel poz vermişler:)
Kış ortasında ne kada iç açıcı bir güzellik
Küçücük bir tek dal üzerinde kocaman bir sarı gül çok güzelll...........
bembeyaz bir katlı şebboy kışa inat oda açmış...
annemin bahçesindeki marullar,ıspanaklar
marulların içinde ebegümecide kendine yer açmış:)
marullar
maydonozlar....yarısını ben biçmiştim:)))
ne kadar güzellll bayıldım
şirine
buna bittim çok güselll... renkleride farklı olmuş kahverengi beyaz
komşunun koyun sürüsü
koyunlar:))

biraz ürktü bizden:((ama çok şekerrrr:))))medyatik değil ya alışık değil flaşlara falan:)))))
Geçen pazar günü kayınvalidemleride alıp köye gittik(çanakkale-biga-harmanlı köyü) hava çok güzeldi lodos vardı köydeki her manzarıyı her kareyi çekmek istiyorum ben köyü çokkk seviyorum bu kareleri sizlerlede paylaşmak istedim.
Aslında yayınlanmayı bekleyen çok tarifim var ama bunları daha fazla bekletmek istemedim

29 Aralık 2010 Çarşamba

RENKLİ PİYAZ


Bugün el böreğinin yanına piyaz yaptım önceki günden dolapta haşlanmış kuru fasulye kalmıştı (fasulyeyi sirke,limon suyu,tuz,zeytinyağı ve nar ekşisi ile bir süre marine ettimki sos fasulyeye iyice işlesin) bende az olan fasulyeyi arttırmak içim içine bolca yeşil soğan,marul,mor lahana doğradım havuç rendeledim sonundaki lezzet inanılmaz güzeldi mutlaka deneyin klasik piyazdan daha çok sevdik biz.

EL BÖREĞİ



Bir made in kayınvalide tarifi daha geliyor,el böreği....Bu börek acil durum böreği bazen sabah kahvaltısına ,bazen yemek olmayınca yanına çay veya ayran ile yemek yerine yada habersiz gelen  misafirler için acil çözümüdür kayınvalidem için.Bugün biz yemek yerine akşam için yaptık,yanınada koca bir tabak renkli piyaz yaptık ohhh nefis oldu.Kilolar aldı başını gidiyor gidişat vahim Allah sonumuzu hayretsin:)))En zoruda size ölçü vermek çünkü kayınvalidem herşeyi gözkararı yapıyor zaten maalesef okuma yazmasıda  yok:((oyüzden herşeyi göz kararı yapıyor ben sadece onun içine koyduğu malzemeyi yazacağım bizim yaptımız oldukça çok çıktı 40-50 tane kadar börek çıktı ona göre ayar yapın size başka türlü ölçü veremiyorum.Bu börek çiğ böreğe çok benziyor ama çiğ börek değil.
MALZEMELER:
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket instant maya
tuz
ılık su
aldığı kadar un
İÇ MALZEMESİ
lor peyniri
maydanoz

yada kavrulmuş kıymayı baharatlarla tatlandırıp iç harcı yapabilirsiniz
YAPILIŞI:
Verilen malzemelerle kulak memesi yumuşaklığında hamuru yoğurup yarım saat kadar mayanması için dinlendirin.Hamur mayalanırken iç harcınızı hazırlayın.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler koparıp servis tabağı büyüklüğünde açın ve içine harcı koyup yarımay şeklinde katlayıp kenarlarını yapıştırın.
Tüm hamuru şekillendirip sofra bezinin üzerine yada masaya dizin hepsini hazırlaması bitince derin yağda hepsini nar gibi kızartın ve afiyet olsun

28 Aralık 2010 Salı

BİR AKŞAM YEMEĞİ SOFRAMIZ


Cumartesi günü bir misafirimiz vardı.bu sofrada cumartesi soframızdan birkaç kare
Menü şöyleydi:
UŞAK TARHANA ÇORBASI
KASE KÖFTE(HASANPAŞA KÖFTESİ)
PİRİNÇ PİLAVI
ZEYTİNYAĞLI LAHANA VE YAPRAK SARMASI
KIYMALI GÜL BÖREK
YOĞURT
KIŞ SALATASI
SÜTLÜ İNCİR TATLISI
Menüdekilerden tarifi olmayanların daha sonra tarifini vericem.

HAŞHAŞLI KATMER

kavanozdaki sürtülmüş haşhaş
Made in kayınvalidem:))geçen gün gözleme yapmıştık kayınvalidemle iç harcımız bitince kalan hamurdan haşhaşlı katmer yapalım  dedik.Gözleme için yaptığımız mayasız hamuru kayınvalidem açtı içine ayçiçek yağıyla karıştırılmış ezilmiş haşhaş sürdü ve rulo şeklinde katlayıp gül böreği gibi sardı ve tekrar açtı az yağ ile tavada altını ve üstünü güzelce kızarttık ve afiyetle yedik

ŞEKER PANCARI HAŞLAMASI

Kayınvalidem Uşaktan gelirken komşusunun ona verdiği şeker pancarlarını bizede getirmiş ben şeker pancarını bilirim ama sadece doğranıp işlemden geçerek pekmez pişirilir zannerdim meğer şeker pancarı haşlanıp soyularak meyve gibi yeniyormuş.Bizde haşladık sıcakken kolay soyulduğunu netten öğrendiğim için sıcak sıcak soydum ve dilim dilim doğradım ama ben çok sevmedim çünkü öncelikle alışık olmadığım bir lezzet olduğu için bana toprak kokuyor gibi geldi çok yiyemedim ama eşim ve kayınvalidemler afiyetle yedi.Buzdolabında haşlanmış olarak biraz daha var ama başka ne yapılabilir bilmiyorum nette epeyce aradım ama şeker pancarıyla yapılmış başka bir tarif bulamadım bilen varsa önerilere açığım:)
Pişirirken içine biraz toz şeker ekledim çünkü kavun,karpuz gibi tatsız yani kelek çıkma durumu olabiliyormuş:) 

PORTAKAL ŞEKERLEMESİ

    Kış mevsiminde en çok sevdiğim lezzetlerdendir portakal .Portakal yedikten sonra kabuklarını hersene yaptığım gibi yine portakal şekerlemesi yaptım.Çünkü kışın yaptığım tüm portakal şekerlemelerini yıl boyunca kullanıyorum ve yazında olsa portakal aromasından mahrum kalmıyorum.tamda zamanı ihmal etmeyin çokta kolay oluyor hadi sizde yapın.Afiyetle kalın.bu tarifimi http://mandalincikmazi.blogspot.com/
    mandalina ve portakallı lezzetler *9* " Etkinliğine
    yolluyorum.
    YAPILIŞI:
  • 5-6 adet portakalın kabukları soyulur. 24 saat suda bekletilir.(fırsat buldukça suyunu değiştiriniz)
  • Tencereye soğuk su koyarak içine kabuklar atılır ve 5 dakika kaynatılır. Bu işlem bir kere daha tekrarlanır. Suyu süzülür.
  • Kabuklar isteğe göre dilimlenir. Kabuklar tencereye konulur ve aynı hizada su ilave edilir. 3 su bardağı şeker katılarak suyunu çekene kadar kaynatılır.
  •  Kaynamaya başladığı sırada 2-3 damla limon suyu ilave edilir. Ilıdıktan sonra toz şeker yada eritilmiş çikolata ile süslenir. Bir gün dışarıda bekletilip kurutulur.
  • Cam kavanoza koyarak buzdolabında veya derin dondurucuda keklerinizde kullanılmak üzere saklayabilirsiniz.