Nasıl yaptığımıza gelince,domatesler saplarından ayıklanıp güzlce yıkandı, temiz un çuvallarına doldurulup,kaynar su dolu kazanda ara sıra çevrilerek pişirilir(çuvalın içinde pişiriyorsunuz) domatesler iyice yumuşayınca çuva kazandan çıkarılır ve suyunu süzmesi için meyilli bir tahta yada beton zeminde süzülmeye bırakılır.Bu işlemi annem gece yapmış sabaha kadar serin havada süzülmüş,bu safhalarını resimleyemedim.Sabah erken komşu ile beraber pişmiş,süzülmüş domatesler komşu köydeki salça makinesine götürülüp çekirdek ve kabuklarından ayrıldı.Sadece domates püresi olarak eve geri geldi.Buraya kadar olan kısmı kolay kısmı idi:))
işte domates püresi hali
Gelen domates püresini Yarım kg. ayçiçek yağı koydumuz tavada karıştıra karıştıra suyunu uçurana kadar odun ateşinde pişirdik bu karıştırma işi için özel bir ahşap alet var.tava bu kadar dolu iken
suyunu uçurunca bukadar kaldı.
Ama pişerken çok sıçradığı için yanma riskiniz var oyüzden sürekli karıştırmak şart.Salça yeterince koyulaşınca tuzunu atın tadına bakınki az yada çok olmasın.Tuzunuda ayarladıktan sonra çok seri bir şekilde sıcak sıcak kavanozlara doldurup kapağını kapatın ve ters çevirin,üzerlerini örtün ve iyice soğuyana kadar 1 gün kadar böylece beklesinler.Soğuyunca çevirin kapaklarının hepsinin vakum yapıp yapmadığını kontrol edin.Biz annemle garanti olsun dedik sıcak doldurduktan sonra kazanda kavanozları kazanda kaynattık ve suyun içinde soğumaya bıraktık ve hiç fire vermedik.
Esenkalın...........................
2 yorum:
Ellerinize emeginize saglik güle güle tüketin insallah
off offf 160 kilomu aman alalhım nasıl uğraştınız ya helal olsun valla
elinize sağlıkkk salça kolay bir iş değil birde domatesler çok olunca off ki ne offfff
sevgiler adaşım
Yorum Gönder