12 Haziran 2011 Pazar

HAŞHAŞLI, MERCİMEKLİ BÖREK


Bu börek enfes oluyor arkadaşlar mutlaka denemelisiniz.Çok lezzetli kıyır kıyır bir börek oluyor.Bu tarifi http://yemekgunlugum.blogs.com/ dan alıp uyguladım arkadaşımın bloğunu gezmek için lütfen tıklayınız.Tarifi  ufak tefek ilavelerle aynen uyguladım.
Malzemeler: ( tam 30 adet börek çıkıyor)
5 Adet yufka
3 çorba kaşığı dolusu çekilmiş haşhaş
2 su bardağı yeşil mercimek
Yarım paket(125 gr)eritilmiş margarin
2 çorba kaşığı sıvıyağ
4 su bardağı su
2 baş soğan
Tuz
Karabiber
Pul biber
Kurunane
Yapılışı:
Yeşil mercimeği soğuk suya salıp, kaynamaya yakın 1 tatlı kaşığı tuz karıştırarak pişirin.(yumuşayana kadar).Eğer suyu kalırsa güzelce süzün.
Soğanları doğrayın. İki çorba kaşığı kadar sıvı yağda kavurun.
Soğanları, yeşil mercimeği, 1 tatlı kaşığı kadar tuz, karabiber,kurunane ve pulbiberi bir kabta karıştırın.
Haşhaşı eritilmiş margarin ve 2 kaşık sıvıyağla inceltin.(yağın içinde eritin)
yufkayı düz bir zemin üzerine serin.
Üzerine haşaşlı yağdan sürün ve ikinci yufkayıda üzerine serin.
Yufkalar ıkı kat üstüste iken 12 ye bölün.
Mercimekli harçtan 1 çorba kaşığı dolusu kadar malzeme her bir üçgenin kıyısına koyun ve sigara böregi gibi sarın.(Çok sıkı sarmayın)
Diğer 3 yufkadan ikisinide aynı şekilde sarın.
Geriye 1 yufka kaldı onuda haşhaşlı yağ ile yağlayın fakat yufkayı ikiye katlayın. (Çünkü üzerini kapatacak başka yufka yok. Ayrıca büyük bir fırın tepsisi tam 5 yufkadan oluyor. Tepsiye bir sırada 10 adet olacak sekilde 3 sıra diziyoruz)
ikiye katladığımız yufkayıda 6 ya bölüyoruz ve harçtan kıyısına koyup diğerleri gibi sarıyoruz.
Üzerine kalan haşaşlı-sıvıyağ harcından güzelce sürüyoruz.
Bu şekilde 15 dakika kadar beklettiten sonra 180 dereceli fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.

1 yorum:

maria dedi ki...

foarte bun
mari