28 Kasım 2011 Pazartesi

EKMEK MAKİNASINDA TOST EKMEĞİ

Uzun zamandır ekmek makinamı kullanmıyordum.Geçen gün çıkardım ve makinanın kitapçığındaki tost ekmeği tarifini denedim sonuç mükemmel .Makinanız yoksa bile bu ölçülerle yapılan hamuru fırındada pişirseniz aynı sonucu alacağınızı sanıyorum.
MALZEMELER:(750 gr ekmek)
270 ml su
1,5 tbsp sıvıyağ
1,5 tsp tuz
1,5 tbsp tozşeker
2 tbsp süttozu
500 gr un
1,5 tbsp instant maya
YAPILIŞI:
Önce sıvılar tekneye konur,sonra şeker, tuz, süttozu,un ve maya konup makina 750 gr ekmek seçilp1. menüde çalıştırılır.3 saat sonra miss gibi ekmeğiniz hazır.
Tarif moulinex ekemk makinamın yanında gelmişti oradan.Kitapçıkta denemeyi bekleyen çok tarif var ama zamanla dener size sunarım.
Afiyet olsun.

26 Kasım 2011 Cumartesi

KIŞ SALATASI (BEYAZ LAHANALI)

Bu kış salatası harika bir salata,öncelikle çok lezzetli,tam bir şifa ve vitamin kaynağı.Kış sebzeleriyle yapılabilecek bu salatayı mutlaka deneyin.Lahanayı doğradıktan sonra biraz tuzla ovun biraz ölsün ki hazmı kolay olsun.
Malzemelerde ölçü çok ne kadar lazımsa ,evde nekadar varsa:))
Beyaz lahana
Taze soğan
Maydanoz,
Havuç,
Roka,
zeytinyağı,tuz ,limon,nar ekşisi
Tarife gerek yok sanırım hepsini doğrayıp,rendeleyip karıştırın,yağını,limonunu ekleyin eksikse tuzunu ekleyin,
Afiye olsunnnn........

25 Kasım 2011 Cuma

FIRINDA MAKARNA

MALZEMELER:
  • yarım paket fırın makarna
  • 6 su bardağı su ( makarnayı haşlamak için)
  • 1 su bardağı peynir rendesi
  • sıvı yağ
  • yarım demet maydanoz.
  • tuz,
Üzerine:
  • 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
Beşamel sos için:
       2 yemek kaşığı margarin
       2 yemek kaşığı un
       2 su bardağı süt
       tuz,karabiber,muskat


  1. Makarnaları su ile 10-12 dak. haşlayıp,süzün. Hemen içine 1 çorba kaşığı sıvı yağ katın ve yapışmaması için karıştırın.
  2. Ayrı bir kapta peyniri,maydonozu karıştırın
  3. Bu harcı makarnalara karıştırın.
  4. Kare bir borcamı tepsiyi margarin ile yağlayıp peynirli makarnayı tepsiye dökün
  5.  Üzerine beşamel sos döküp makarnalara hafifçe yedirin makarnaların üzerini beşamel sosla kapatın.
  6. üzerine kaşar peyniri rendesini serpin.
  7. Önceden ısıtılmış fırında üzeri güzelce kızarana kadar fırınlayın
YAPILIŞI:

24 Kasım 2011 Perşembe

PORTAKALLI ZEYTİNYAĞLI KEREVİZ


Bendeniz 40 yaşında biri olarak maalesef  kereviz yemeyen biriyim yemek bir yana pişirmeye bile tahammülüm yoktu,yoktu diyorum taki bu portakallı kereviz tarifini deneyene kadar iyiki denemişim bugün afiyetle kereviz yedim ilk defa :)))))Kereviz yemeyen herkese şiddetle tavsiye ederim.Deneme amaçlı yaptığım için orta boy bir kerevizden yaptım bana ve oğluma yettide arttı bile ama eşim herşeye rağmen tadına bakmayı bile reddetti:(((Olsun napalım en azından oğlum yedi benimle beraber.Bundan sonra kısmetse her hafta alıp yapıcam.Şimdide tarifin vereyim gerçi bu tarif heryerde var ama olsun bide ben yazayım:))
MALZEMELER:
1 orta boy kereviz
2 portakalın suyu(1 su bardağı olsun)
zeytinyağı
2 baş kuru soğan
tuz
1 adet kesme şeker
2 adet havuç
1 tane limonun suyu (soyup doğradığınız kerevizleri limonlu suda bekletmek için lazım)
YAPILIŞI:
Kerevizi derince soyup halka halka doğrayıp limonlu suda beklemeye alın.Soğanı ve havuçları doğrayın.
Tencereye zeytinyağı doğranmış soğan ve halka halka doğranmış havuçları koyun.Şekeri atın karamelize yaptığı için soğan lezzetli oluyor.
Halka halka doğradığınız kerevizleri de ekleyin 5 dakika kadar kavurun.Portakal suyunu ekleyin tuzunu atın.Portakal suyu kerevizlerin bir parmak altında olsun.15 dakika pişirin.Yemek soğuduğu zaman servis yapın.
Bu kadar basit ama çok lezzetli mutlaka deneyin.Afiyet olsun.....

DEREOTLU,ZEYTİNLİ POĞAÇA

Uzun zamandır denemeyi istediğim bir tarifi bugün denedim ve sıcak sıcak size tarifi ve resimleriyle beraber size sunuyorum.Keşke şimdiye kadar deneseymişim dediğim tariflerden oldu sonuç çok başarılı mutlaka denemelisiniz,buyrun tarife geçelim ;
MALZEMELER:
  • 1,5 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvıyağ (ben yağ miktarını çok buldum siz yarım bardak koyun bence)
  • 1,5 çorba kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı instant maya
  • 1 yumurta (beyazı hamura sarısı üzerine sürmek için)
  • 1/2 demet dereotu
  • yeteri kadar doğranmış zeytin veya zeytin ezmesi
  • aldığı kadar un(3,5 cup kadar)

YAPILIŞI:
  • Yumurta sarısı hariç tüm malzemeyle hamuru yoğurun ve mayalanması için ılık bir yerde 1 saat kadar dinlendirin.
  • Mayalanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde açıp içine zeytinleri koyup kapatın.
  • 20 dakika kadarda tepsi mayası için üzerini örtüp bekletin.
  • Üzerine yumurta sarısını sürüp 160 derecede pişirin .
Ben iki çeşit yaptım yarısını zeytinli yarısını peynirli yaptım lezzet perfect:)) Afiyet olsunnnn............
Bu tarifimi çay kahve bahane etkinliği sahibi /http://yasamladans.blogspot.com/a gönderiyorum

17 Kasım 2011 Perşembe

EVDE TEREYAĞ YAPIMI

Evde tereyağ yapmak istermisiniz?Aslında çok kolay ve sonuç çok lezzetli.
Ben markette satılan teryağlarından hiçmi hiç tat alamıyorum.Sizde benim gibi düşünüyorsanız işte yapılışı
Öncelikle etrafınızda mutlaka bulabileceğinizi sandığım mandıraya gidip krema almanız lazım, miktar tamamen size kalmış.Kremayı buzdolabında soğutun yada dondurucuda 10 dakika tutup çıkarın ve ve derin bir kaba kaşık yardımıyla boşaltın.kaba aldığınız kremayı elinizle yoğurun.Önce bulgur bulgur dağılan krema daha sonra birleşip suyu çıkacaktır.suyu çıktıktan sonra soğuk suyla yıkayın isteğe bağlı ister tuzlayıp isterseniz (çabuk tüketecekseniz)tuzsuz olarak kaplara koyup dolaba kaldırın.Eğer benim gibi çok miktarda yaptıysanız küçük küçük poşetleyip dondurucuya kaldırabilirsiniz.
Aslında ben bunu çoookkk uzun yıllardır bilir ve yaparım ama hiç yazmak aklıma gelmemişti.Geçen gün bloglarda gezinirken gördüm  dedim ki bende bildiğimi paylaşmalıyım.Birkaç blogcu arkadaşım tereyağını hazırlaken bir kısmına baharatlar katarak renklendirip, tatlandırmışlar buda güzel fikir ,en yakın zamanda deneyeceğim.

GÜL BÖREK (ELDE AÇMA )

İlk defa kendim hamur açtım ve börek yaptım,gerçi çok uzun sürdü ama olsun yaptım  işte:))boş bir haftasonu günümde saat 3 te başladım akşam yemeğine pişmiş olarak yetişti:))2 saatte açtım ve yaptım resimde gördüğünüz bir tepsi böreği.Tarif derseniz yok çünkü ölçüsüz olarak ki ben ölçüsüz pek çalışmam ama annemden gördüğüm kadarıyla yaptım.
Un,tuz,su,yarım paket kabartma tozu ,2 kaşık kadar sıvıyağ ve 1 kaşık sirke ekledim hamuruna,hamuru yoğurup bezelere böldüm yarım saat kadar dinlenirken ıspanaklı ve peynirli iç hazırladım gerisi bildiğiniz gibi açtım gül böreği gibi katladım üzerine yumurta sarısı,yağ ,susam ,çörekotu doğru fırına.kızarıncada aldım fırından.
Kendim yaptım diyemi nedir çok güzel olmuştu:))))

GÜN MENÜMÜZ

En son sevgili Gül'de toplandık aman ne zahmetler ne hazırlıklar yapmış.Hepside birbirinden güzeldi ellerine sağlık Gül:))) tabiki en güzelide birbirini özleyen arkadaşların güzel ve kahkaha dolu sohbeti idi.
menümüz şöyle idi
-mercimekli,bulgurlu yaprak sarma(Tokat yaprağıymış harikaydı)
-Haşhaşlı revani
-ıspanaklı tepsi böreği
-elmalı kurabiye
-kısır
-peynirli sigara böreği
-turşu(kısırın arkadaşı)

yeni gün resimlerinde görüşmek üzere........................
Sıra bende bakalım neler yapacağım şimdiden menü hazırlığındayım:)))

13 Kasım 2011 Pazar

GÜN MENÜSÜ





Herşeyi gecikmeli yayınlamayı alışkanlık haline getirdim ben, bu yayınlıyacağım menü sevgili Esra'nın gün menüsü epey bir zaman oldu ama ben resimleri ancak paylaşıyorum sevgili Esra ve annesi harika lezzetler hazırlamışlar bize ellerinize sağlık kızlar bizede afiyet oldu güzelce :))))
menümüz şöyle idi;
-soğanlı pide
-kurabiye
-patates salatası

Helede Esra'cığımın annesinin soğanlı pidesini kapıştık kaçar tane yediğimizi bilmiyoruz elleriniz dert görmesin.Yeni menülerde görüşmek üzere.

ISPANAKLI KİŞ



Blog açtığımdan buyana pekçok kiş tarifi gördüm bloglarda.Hepsi de farklı ölçüler veriyordu.Bende ortaya karışık  kendimce bir tarif oluşturdum.Ayrıca bu ilk kiş denemem.Ama evdekilerden tam not aldım:))
Ayrıca bu tarfimi http://yasamladans.blogspot.com/ un ev sahipliğini yaptığı ''caykahve-bahane-etkinligi''ne yolluyorum.



MALZEMELER:
Hamur malzemeleri:
125 gr margarin (tereyağda olabilir)
1 çorba kaşığı yoğurt
1 yumurta
3 kaşık soğuk su
2 su bardağı un
1 pak.kabartma tozu
tuz
İç malzemesi:
300 gr ıspanak
1 su bardağı beyaz peynir rendesi
1 soğan
karabiber
Beşamel sos:
2 çorba kaşığı un
50 gr margarin
2 su bardağı süt
tuz
muskat rendesi
Beşamel sosun yapılışı
1.    Tereyağı(margarini) ve unu tencereye koyun ve un rengini değiştirene kadar orta ateşte kavurun (olunca mis gibi kokacaktır).
2.    Üzerine sütü azar azar eklerken bir yandan da çırparak karıştırın (topaklanma olursa blendır kullanabilirsiniz)
3.    Muhallebi kıvamına gelince muskat rendeleyin yarım( çay kaşığı kadar),tuzunu ekleyip ocaktan alın.

YAPILIŞI:
Yumusak margarin küp küp kesilir, tuz, un ve su eklenir, hamur elde edilir. Strece sarilip buzdolabinda yarim saat bekletilir.

20-22 cm'lik kis kalibi yaglanir. Hamur kaliptan buyuk olacak sekilde acilir, kaliba yerlestirilir. Catalla birkac yerinden kabarmamasi icin delinir. Gene kabarmamasi icin ustune aluminyum folyo, onun ustune de bir avuç kadar kurufasulye koyulur. 180 derecede 10 dakika ön pişirme yapılır.

Sogan az yagda kavrulur, ıspanaklar eklenir. Suyunu cekene kadar pisirilir. tuz,karabiber eklenir. Hamurun ustune duzgunce yerlestilir, ustune peynir rendesi serpilir. En uste beşamel sos dökülüp heryerine yayılıp ıspanaklar kapatılır. İstenirse biraz da kasar rendesi en uste serpilir, renginin guzel olmasi icin. Gene 180 derecede ustu iyice kizarana kadar pisilirilir. Afiyet olsun.

MISIR UNLU KEK



Farklı bir kek yedim geçen gün hoşuma gitti hemen tarifini aldım ve oğlum gelecek diye yaptım çok güzel oldu.buyrun tarife geçelim.
Ayrıca bu tarfimi http://yasamladans.blogspot.com/ un ev sahipliğini yaptığı ''caykahve-bahane-etkinligi''ne yolluyorum.
MALZEMELER:
4 yumurta
1 su bardağı tozşeker(ben 1,5 bardak koydum)
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
2 su bardağı mısır unu,
1 su bardağı normal un
1,5 paket kabartma tozu
1 pk. vanilya
isteğe bağlı,ceviz,damla çikolata,kuru üzüm eklenebilir( evde kuş üzümü vardı ben biraz kuşüzümü ekledim)
YAPILIŞI:
Yumurta ve şeker köpürünceye kadar çırpılır,üzerine süt,sıvıyağ ,mısırunu,un,kabartma rozu ve vanilya sırasıyla eklenerek çırpılır.Bu kekin hamuru diğer keklerime göre daha akışkan oldu acaba olamdımı diye tereddüt etmeme rağmen 170 derece fırında 45 dakika pişridim çok güzel kabardı.Sizde uygularsanız sıvı oldu diye endişelenmeyin diye yazdım bunu.Mısır ununun şişmeye müsait bir dokusu olduğı için tam kıvamında pişiyor.Kek kalıbına dökünce üzerine kuşüzümü serpiştirdim.
Farklı bir kek tarifi arıyorsanız buyrun deneyin,afiyet olsun

4 Kasım 2011 Cuma

1 Kasım 2011 Salı

ÇOOOKKK MUTLUYUM


Oğlum okumak için gittiği Kıbrıs'tan  bayram iznine geldi, çok özlemişiz hepimiz. Çok mutluyum sizlerle paylaşmak istedim hepinizi sevgiyle öpüyorum arkadaşlar.Allah gurbette sevdikleri olan herkesi sevdiklerine kavuşmayı nasip etsin.

TİRAMİSU (LABNESİZ)

Tiramisunun en pratik hali:)))lezzetmi harika zamanın en değerli olduğu bu çağda böyle pratik tarifler çok cazip geliyor bana.Sanırım 30 dakikada bitmiş oluyor sadece muhallebinin pişme ve soğuma süresi kadar.Ben iki kat yaptım aslında biliyorum ki tiramisu tek kat kekle oluyor ama ben iki katıda kullandım arasınada fındıklı krokan ekledim çookkkta güzel oldu.Ama galiba bu artık tiramisu olmadı?:)) sizce ne dersiniz????
Hadi tarife bakalım;

MALZEMELER:
-1 adet hazır pasta keki
Krema:
-3 su bardağı süt
-3 yemek kaşığı un
-6 yemek kaşığı  şeker
-piştikten sonra bir kaşık margarin (olmayabilir)
-1 paket krem şanti (1 su bardağı süt ile yapılacak)
-1 pk. vanilya
Islatmak için:
-1 su bardağı su +1 paket 3 ü bir arada neskafe
Üzeri için:
-kakao
YAPILIŞI:
-süt+şeker+un'u ocakta sürekli karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin. 
- Krem şantiyi 1 su bardağı soğuk süt ile karıştırarak köpürtün.
-  Kekleri  nescafe  ile güzelce ıslatın.
- Muhallebi soğuyunca krem şanti ile karıştırın ve ıslatılmış kekin üzerine yayın, neskafeyle ıslatılmış ikinci kat kekide üzerine kapatın ve en üstüde kalan krema ile kaplayın.En üste kakao eleyin .
Servise hazır, afiyet olsun!