6 Şubat 2011 Pazar

KURU YUFKA BÖREĞİ

Bizim köyde ramazandan önce ve kışa girerken komşular sırayla evlerde toplanıp imece usulü kuru yufka yaparlar.Tekneler dolusu hamur yoğurulup açılır ve köy fırınlarında pişirilir.Pişen yufkalar evin içinde serilmiş bezlerin üzerine yayılır iyice kuruması sağlanır ve yığın şeklinde  toplanıp bezlerin içinde muhafaza edilir.Tabiki bundaki amaç şimdiki gibi market ve hazır yufkacılar olmadığı için pratik olmak adına köy kadınlarımızın kendilerince ürettikleri harika fikirlerden biri.Zaten hali hazırdaki köylerimizde hala yufkacı yok  o yüzden bu fikir hala uygulanıyor ve bende bu yufka böreğini çok severim annemle birlikte banada 40-50 tane yufka yapmıştık yaz sonunda.
Ben yufkacıya ulaşabilecek bir yerde yaşasam bile markete koşmadan evimdeki yığından 15 dakikada börek yapmak hoşuma gidiyor.


Dar vakitlerde,iftarda,sahurda,acil misafir gelince hemen ıslatılıp peynir,lor,ıspanak artık ne varsa harç
hazırlanıp fırında yafda ocak üzerinde pişirilir.
Bende geçen hafta bir gün kilerde unuttuğum yufkaları görünce hemen börek yapmalıyım dedim dolapta lor vardı herşey hazır olunca yapması 15 dakika bile sürmedi.
  • Önce börek tepsimizi yağlıyoruz
  • Sonra yufkaların heryerini su ile ısaltıp kırlmalarına fırsat vermeden seri bir şekilde tesiye diziyoruz
  • 2 yufkadan sonra harcımızı yayıyoruz ve 2 yufka daha ıslatarak koyuyoruz ve kalan harcıda bu kata koyup 2 yufkayı ıslatıp koyarak böreği bitiriyoruz.
  • 1 yumurta,1 su bardağı yoğurt ve yarım çay bardağı kadar sıvıyağı çırpıp böreğin üzerini güzelce kapatacak şekilde bolca sürüyoruz ve fırında kızarana kadar pişiriyoruz
  • pişen böreği bir bez ile kapatıp biraz demlendirirseniz yumuşacık bir böreğiniz olur yok biraz kıtır olsun derseniz buharlandırmazsınız
  • AFİYET OLSUN.....

5 yorum:

Osmanlı Oto Lastik dedi ki...

Marketten alınan yufka ile evde açılan yufka bir olurmu?Evde yapılanın kokusu tadı başka güzel oluyor.Ellerine sağlık canım..

mutfagabuyrun dedi ki...

kolay ve lezzetli bir börek olmuş arkadaşım.peynirlide olunca harika olmuş.ellerine sağlık.öpüyorum.

Güloanne mutfakta dedi ki...

canım bir kez komşum yapmıştı çok lezzetli bir börek emeğine sağlık çok güzel olmuş

Unknown dedi ki...

Elif çok teşekkür ederim evet ev yufkası hele birde imece usulu uff tadı süper sevgilerimlee

Sevdacığım hoş geldin evet pratik ve lezzetli gerçekten yorum için teşekkür ederim sevgilerimle

Gülom hoşgeldin teşekkür ederim yorum için sevgierimle

Adsız dedi ki...

evde yapılan yufka bir de sac yufkası ise bir lezzetli oluyor ki ellerine sağlı kcanım benim.hediyelerin ulaştı mı acaba?