14 Eylül 2011 Çarşamba

ÜÇGEN POĞAÇA ve LORLU AÇIK PİDE



Mayalı hamurdan yaptığım poğaçalarımı sunarımmm:))))Bu poğaçanın yapılışını şeklini sevgili Gülcan'dan aldım.Hamur malzemeleri birebir aynı değil ama yapılış şeklini aynen uyguladım çünkü tek tek poğaça yapmaktansa böylesi çok daha pratik.Teşekkürler Gülcan fikir harika bundan sonra vaktim  az ise poğaçaları böyle yapıcam.Orjinal tarif ve diğer güzel tarifleri için lütfen tık tık
MALZEMELER:
2 Yumurta
1,5 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 su bardağı yoğurt
1 paket instant maya
2  silme çorba kaşığı şeker
yarım çorba kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İÇ MALZEME:
yarım kilo kadar lor,
1 demet kadar doğranmış maydonoz
YAPILIŞI:
Hamuru yoğurup 1 saat kadar mayalandırın.Mayalanan hamuru un yardımıyla uzun pide gibi açıp ortasına boydan boya peynirli harcı yayın  ve her iki ucu harcın üzerine katlayın.Elinizle oluşan ruloyu yassılaştırıp bu yassı ruloyu muska muska kesip tepsiye yerleştirin.Tepsi mayası içinde 15-20 dakika bekleyin.
Tepsi mayasıda gelince üzerine yumurta sarısı,sıvıyağ ve yoğurt karşımından sürüp susam ,çörekotu serpebilirsiniz.Sonra 170 derece fırında pişirin
AÇIK PİDENİN YAPILIŞI:
Hamur yukarıdaki hamurun aynı zaten aynı anda yaptım ikisinide.
Pide şekli vermek için uzun elip şeklinde açın hamuru iç harcı(peynirli,kıymalı,sucuklu,ıspanaklı olabilir) koyup kenarlarını harcın üstüne katlayıp uçlarını kapatın açık kalan orta yerine domates ve biber koyun,kenarlarına yumurta sarısı sürüp tepside 15-20 dakika mayalandırıp 170 derece fırında pişirin.
Afiyet olsun.
Bu tariflerimi çay kahve bahane etkinliğini düzenleyen Gülcan'a gönderiyorum,kolay gelsin canım arkadaşım.

12 Eylül 2011 Pazartesi

ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM -AHVALİM

Amann bunca zaman kendikendime canımı niye sıkmışımki burada duyarlı,yardıma hazır bu kadar blogcan varken, sorunum halloldu arkadaşlar.Çokta basit bişeymiş ama bilemeyince olmuyor işte.Sorunumu yazdı daha ilk dakikada cevap geldi sevgili Sevda sorunumu tahmin etmiş ve hemen yazdı halloldu çok şükür.
     Bu arada madem durum bildirir bir yazı yazmaktayım,ahvalimi yazayım size; malum oğlum Kıbrısta Doğu Akdeniz Üniversitesine yerleşte onun için çarşamba günü İzmir'e gidiyoruz,perşembe sabah 8 de  Kıbrıs uçağına binicez kısmetse.Bu benim ilk uçağa binişim olacak o yüzden inanın çok korkuyorum:)))gülmeyin ya valla korkuyorum biliyorum alışık olanlar nevar canımmm diyordur:)))
Ev deseniz ayrı bir karmaşa elimde kocaman bir liste bugün alışverişe çıktık oğlumla,eksikleri tamamladık.Odada valizler açık bişekilde bekliyor kıyafetler yıkandı ,ütülenip yerleşecek,bitaraftan kafam sürekli çalışıyor başka ne lazım olabilir diye,eksik kalmasım malum yakın biyer değil ulaştırmak zor olacaktır.
Anlayacağınız evde karmşık bir duygu dönemindeyim,ençok telaşlı,biraz üzgün,uçaktan korkuyorum,önemli bişeyleri eksik koymaktan endişe ediyorum:))anlayacanız manyağa bağladım kendimi:)))))
Neyse bu kadar ahvalimi anlatmak yeter kafanızı şişirdim oğlumu hayırlısıyla yerleştireyim ,Rabbim onuda iyi insanlarla karşılaştırsın,okulunda başarılı olsun inşallah Rabbim kimsenin emeğini boşa çıkarmasın çocuklarımız ekmeklerini ellerine alsın inşallah.Hadi Allah'a emanet olun.Bizede dua edin.Uçak düşer müşer haklarınızı helal edin
 kendinize iyi bakın

10 Eylül 2011 Cumartesi

KIŞ HAZIRLIKLARI 2011

 Kış hazırlığı yapmayı çok seviyorum.geçen kış derindondurucuda aldık çok şükür o yüzden bu sene dahada hevesliyim.Neler yaptığıma derin dondurucuya neler koyduğuma gelince hadi bakalım neler yapmışım;
DERİNDONDURUCUDAKİLER:
-Taze fasulye:Domates rendesiyle beraber yağsız ve tuzsuz olarak kavrulur ve soğuyunca kaplara yada poşetlere koyup dondurulur.Kışın yağda soğan kavrulup salça eklenir çözünmüş fasulye eklenir ve az bir su ilavesiyle pişirilir.
-taze bakla:kaynar suda 10 dakika haşlanır soğuyunca poşetlere konup dondurulur kışın çözdürüp unlanarak kızartılır.
-bezelye:Dondurucudan çıkarılınca çözdürülmeden kullanılırsa sonuç çok lezzetli olur.Kullanım alanı çok geniş istediğiniz tarifte kullanın.
-kabak (rendelenmiş):Mücver yada börek yada pide harcı olarak kullanmayı düşünüyorum ilk kez dondurucuya koydum sonuçları paylaşırım.
-kabak (dilimlenmiş):Kızartma yapmak için dondurdum.
-kabak (küp küp doğranmış):kabak çintmesi yemeğini yapmak için koydum.
-sivribiber (doğranmış):Menemen yapmak için koydum. Çözdürmeden kullanmak gerekiyor.
-sivri biber (kızartmalık büyük parça):Kızartma yapmak yada yemeklerde kullanmak için koydum.Çözdürmeden kullanmak gerekiyor.
-dolmalık biber:Çözdürmeden iç harcı doldurulup etli yada zeytinyağlı dolma yapmak için koydum.
-közlenmiş patlıcan:közlenmiş patlıcan salatası,patlıcanlı börek için kullanılabilir.Çözdürülerek kullanılır.
-közlenmiş sivribiber:Sirkeli,sarımsaklı ve zeytinyağlı salatası enfes olur.Çözdürülerek kullanılır.
-közlenmiş kırmızı biber:Enfes salatası olur.Çözdürülerek kullanılır.
-rendelenmiş domates :Domates gereken tüm yemek,çorba ve menemende kullanılır.Çözdürmeden kullanmak gerekiyor.
-yaprak sarması:sarılıp pişmeden konur.Tencereye yerleştirecek kadar çözülünce pişirilir.Yeni sarılmıştan bir farkı olmaz.
-vişne:Komposto,reçel ,pasta ve keklerde kullanılır.
-Salatalık rendesi:Kışın çıkarıp çözdürüp cacık yapabilirsiniz harika oluyor.
-Maydonoz:Çözdürmeden kullanılır.Yıkayın kurulayıp dolaba atın.
-Domates rendesi:Domatesleri rendeleyip buz kalıplarında dondurup sonra donunca kalıplardan çıkarıp buzdolabı poşetinde dondurucuda saklıyorum lazım olunca çıkarıp yemeklere,çorbalara,soslara atıyorum tam domates lezzeti elde ediyorsunuz.
-Mısır:Süt mısırları hiç bir işleme tabi tutmadan kabuklarından ayırıp temizleyip doğru dondurucuya atıyorum kışın mis gibi mısır yiyoruz
DONDURUCU DIŞINDAKİ KIŞ HAZIRLIKLARI:
-Tarhana:Henüz kendim hiç yapmadım sağolsun annem ve kayınvalidem yapıyorlar.
-Erişte:Henüz kendim hiç yapmadım sağolsun annem ve kayınvalidem yapıyorlar.
-Kuskus:Bunu canım annem yapar eğer denk gelirsem bende yardım ederim çünkü çok zor yapılıyor.
-Salça:Genellikle annemle birlikte köyde yaparız.
-Turşular:Bundada hazırcıyım her iki anneden geliyorlar:))
-Reçeller:Çilek,vişne,şeftali reçeli yaptım.
-Kompostolar:Vişne kompostosu yaptık.
-Kuru yufka:Bunu köyde annemle birlikte yaparız.
-Domates kurusu:Bu sene ilk kez kendimde kuruttum.
-Acı biber domates soslu:Bu sene ilk kez yaptım yedim harika bir lezzet mutlaka deneyin.
-Pekmez:Bunu canım annem yapar bu sene pancardan yapmış.

Aklıma gelenler şimdilik bunlar siz neler yapıyorsunuz lütfen paylaşın.

TAVUKLU KAĞIT KEBABI



Şimdi size çokk basit ama çok lezzetli bir tarif vericem.Kağıttta tavuk kebabı,üstelik istediğiniz kadar geliştirip değiştirebilirsiniz.acil gelen misafire hem lezzetli hem şık ,hemde çoookkk pratik.Gelelim tarife;
MALZEMELER:
Kuşbaşı tavuk eti (göğüs yada kalçadan olabilir)
2-3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı biber salçası
1,5 tatlı kaşığı kekik,
karabiber,tuz,pul biber
7-8 adet sivribiber
YAPILIŞI:
Kuşbaşı doğranmış tavuk etleri (ben göğüs eti kullanıyorum genelde) zeytinyağ ,salça,tuz ve baharatları derin bir kapta güzelce karıştırın .
Bir tepsiye yağlı kağıt serin aynı miktarda kağıtıda üzerine kapatacağınız için uzunca kesin kağıdı.
Tepsiye yaydığınız kağıdın üzerine tavukları yayın ve kenardaki kağıdı üzerine çevirip güzelce kapatın.kenarlarınıda kıvırarak hava almasın diye iyice kapatın ve 200 derece fırında 45 dakika kadar pişirin çıkarmadan 10 dakika önce tepsinin üzerine sivri biberleri koyun onlarda güzelce közlensin.
İsterseniz tavuğun içine patates,havuç,bezelye ekleyerek sebzeli kebap yapabilirsiniz.
Tavuklar fırındayken sizde pilav ve çorbayı yaparsanız işte size miss gibi bir menü salata falanda olursa daha ne istersiniz.
Hadi kolay gelsin, yapanlara afiyet olsun esenkalın

9 Eylül 2011 Cuma

KARNIYARIK

Eskiden çok daha sık yapardım ama yağlı olduğu için ve çok uğraştırıcı geldiği için bu yaz sadece bir kez yaptım karnıyarığı.Aslında çokta severim ama artık pek sık yapmamalıyım sanırım, malum yaş gidiyor:))))
MALZEMELER:
5 adet patlıcan.
250 gr kıyma.
2 tane soğan.
1 tane sivri biber.
2 adet domates.
Biraz taze maydanoz.
tuz,karabiber,kimyon
1 kasik salca ve isteğe göre su.
YAPILIŞI:
Patlıcanlarımızı ,alacalı soyuyoruz.Tuzlu suda 15 dakika kadar bekletip acılarını çıkarıyoruz.Tuzlu sudan çıkarıp duruluyoruz ve iyice kuruluyoruz.Kızgın yagda kızartıp,fırın tepsisine alıyoruz.Diğer tarafta soğanları ,biberi,kıymayı ve domatesleriyle beraber kavuruyoruz.En son maydanoz,tuz ve baharatlarını atıyoruz.Kızarttıgımız patlıcanlların karnını yarıyoruz,ve içlerine kıymamızı dolduruyoruz.2 kasik salcayi 1 bardak suda eritip tepsiye döküyoruz, patlıcanların üzerini biber ve domates dilimleriyle süsleyebilirsiniz.Ve fırına atıp,suyunu çekesiye kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun..

DUTLARRRR :))) VE ŞEKER ŞEFTALİ


Farkındaysanız temmuz ayına geri döndüm çünkü izinde çekip biriktirdiğim birçok resim neden beni çektin ama yayınlamadın diye bana küskün küskün bakıyordu:))İşte bunlarda izinde iken komşunu dut ağacından toplanan dutlar çok lezzetliydiler olsada yesek:))))
              
Aşağıdakilerde Banaz'da pazarda gezerken görüp şaşırdığımız ve merak edip aldığımız şeftaliler biz ilk defa gördük ama lezzeti harika bilmem içinizde bilen varmı satıcı bunlara şeker şeftali deniyor demişti ne kadar doğru bilmem ama tadı gerçekten şeker gibi:))
Az önce google amcama sordum bu şeftali domates şettali diye bilinirmiş:)))

KIYMALI PİDE VE OTLU KAPALI PİDE


Temmuzda Uşak ta izindeyken bir gün hem otlu kapalı pide hemde açık kıymalı pide yaptırdık fırına.Çok ta güzel olmuş.İkisininde iç harcını evde hazırladık fırıncı pişirdi. kalabalık için güzel, kolay ve bereketli bir çözüm herşeyden öte çok lezzetli bir menü oldu.
Otlu pidenin içinde yok yoktu size neler olduğunu yazmalıyım;
Pancar yaprağı
maydanoz,
sivribiber,
 kabak rendesi,
rende peynir,
tuz,
zeytinyağı
pulbiber,
karabiber
Nasıl ama ben olsam normalde bu kadar karışık bir grubu bir araya getirmezdim ama kayınvalidem yaptı hepte yapar aslında,her seferindede çok şaşırırım bu kadar farklı karışık lezzet nasıl bu kadar güzel bir tat oluşturuyor diye ama tadı şahaneydi.
Kıymalı pidenin iç harcında farklı yada özel bibşey yok bildiğiniz gibi kıyma,soğan,sivirbiber,domates,maydonoz ve arzunuza göre baharatlar ve tuz ekelyip doğru fırına sonuç harika.Mahalle fırınınız varsa mutlaka deneyin.Afiyet olsun esenkalın.

KABAK KIZARTMASI



Temmuzda izinde kayınvalidemlere gittiğimde tamda kabak zamanıydı eve dönerkende epeyce kabak getirmiştim.Bu kızartmayı o kabaklardan yaptım.



Aslında tarif demek biraz haksızlık olabilir nice tariflere ama pratik bir lezzet diyelim.B u lezzeti yaz boyunca yapabilirsiniz.Dolmalık kabağı yıkayıp halka halka doğrayın ve iki yüzünüde una bulayıp kızgın sıvıyağda ikiyüzünüde kızartın yanınada yoğurt yada domates sosla servis edebilirsiniz.

8 Eylül 2011 Perşembe

BLOĞUM 1 YAŞINDA

Blogspottaki bloğum 1 yaşında olmuş .Zaman ne kadar hızlı akıyor arkadaşlar.Bundan sonrada inşallah sizlerle birlikte güzel tarifler paylaşmak üzere hepinize sevgi ve selamlarımı yolluyorum ESENKALIN,HOŞÇAKALIN benimle birlikte kalın:))))))))))

7 Eylül 2011 Çarşamba

ŞEFTALİLİ CRUMBLE



Tarifi son zamanlarda bir çok blogda gördüm dolapta bekleyen şeftalileri görüncede deneyeyim dedim. seftalinin son zamanlari biliyorum ama hala pazarda görebiliyorum, belki benin gibi dolabinizda bu tarifi bekleyen seftalileriniz vardir:)Ama bir dipnot yazmalıyım benim şeftalilerim biraz fazla ekşiymiş o yüzden tarifteki şeker bize az geldi bir daha yaparsam şeker oranını arttırıcam.
Tarif buradan tarifi aynen yaziyorum:
Malzemeler:
  • 5adet seftali
  • 1+1/4 su bardagi seker
  • 1+3/4 su bardagi un
  • 120gr. tereyagi

Yapilisi:
Kabuklarini soyup kup seklinde dogradigimiz seftalileri toz sekerin yarisi ile birlikte kisik ateste pisirelim. Hafif yumusadiklarinda atesten alip bir firin kabina bosaltalim
Tereyag, geri kalan seker ve unu elimizle karistirip, ekmek ufagi gorunumunde bir hamur elde edelim. Hamuru seftalilerin uzerine yayip 180 derece onceden isittigimiz firinda uzeri kizarincaya kadar pisirelim.
Crumble pistikten sonra hafif ilikken dondurmayla ya da cirpilmis kremayla servis edilebilir.
Bu kolay ve lezzetli tatli seftali yerine elma ya da visne ile de yapilabilir. Elmali yapacaksaniz tarcin ve karanfil ekleyebilirsiniz. Buyuk bir kapta pisirebileceginiz gibi porsiyonluk kaplarda da pisirebilirsiniz.
Efendim afiyet olsun.tarif http://cilekli.blogspot.com/ 'dan

TEPSİDE PATLICAN KEBABI


Tamda patlıcan zamanındayken patlıcanlı tarifler eklemek lazım.İşte patlıcan kebabıda bu lezzetlerden biri mutlaka denemelisiniz.
MALZEMELER:
-4 adet uzun patlıcan
-300 gr orta yağlı kıyma
-1 tatlı kaşığı biber salçası,
-tuz,karabiber,pulbiber,
-2 diş sarımsak,
-Yarım çay bardağı zeytinyağı
-3 adet domates
-6-7 adet sivribiber,
-maydanoz,
YAPILIŞI:
Kıyma, baharatlarla,sarımsakla ve tuzla yoğrulur. Patlıcanlar 2 parmak kalınlığında kesilir.Acısı çıkması için yarım saat kadar tuzlu suda bekletilir.sudan çıkarılıp durulanan ve kurulanan patlıcanlar hazır hale getirilir.

 Köfteler ceviz büyüklüğünde yuvarlandıktan sonra bir patlıcan bir köfte olmak üzere  bir tepsiye sıralanır.
Üstüne biberler ve rendelenmiş domates,doğranmış maydanoz  koyulur.
Üzerine zeytinyağı gezdirilir.Salçamız 1 su bardağı suda eritildikten sonra tüm malzemelerin üzerine gelecek şekilde dökülür.
 Salça tuzlu ise tuz ilavesine gerek yoktur.
 Yemeğimiz 200derecede önce folyo ile kapatılarak 1 saat kadar pişirilir, son 10 dakikada folyo alınarak üzeri kızarana kadar pişirilir.
AFİYET OLSUN

DOMATES KURUTMASI (KIŞ HAZIRLIKLARI 2011)


Bu sene ilk kez domates kuruttum,hersene annem kuruturdu hazır alırdım bu sene heveslendim kendim kuruttum.Çok zor bişey değil ama lezzeti harika oluyor.Kuru domatesli tariflerimi kışın kısmetse yaptıkça paylaşırım .Domates kurutmaayı düşünüyorsanız iyi kızarmış,sert ve yaralanmamış armut domates denen salçalık domateslerden almalısınız.Domatesleri halka halka 1 parmak eninde doğrayın turşu tuzu ile tuzlayıp,tel bir ızgara üzerinde ve iyi güneş alan bir yerde kurmaya bırakın.4-5 gün içinde kuruyacaklardır.
Sevgilerimle esenkalın............................

PATLICAN VE YEŞİLBİBER KÖZLEMESİ (KIŞ HAZIRLIKLARI 2011)

Bayramda annemde toprak fırında kış için patlıcan ve yeşilbiber közledim 6 paket  patlıcan 2 pakette yeşilbiber közlemem oldu dondurucuya attım bile size yapım aşamasındaki fotoları yayınlamak isterim.
annemin toprak fırını


közlenmiş sivribiberler ama etli sivribiberler çarliston cinsi ve salçalık biberlerin yeşilleri çok uygun 
 oluyor