21 Haziran 2011 Salı

İÇ BAKLA HAŞLAMASI

İç baklayı köyde haşlayıp çerez gibi yeriz çok lezzetli olur baklam çok olunca bir kısmını haşladım ve afiyetle yedik.tarife gerek yok iç baklalrı kabuklarında ayırıp haşlayın ister tuzlayıp isterseniz tuzsuz çerz gibi yiyin.Kabuğundan fırtlatması çok eğlencelidir:)))

ZEYTİNYAĞLI İÇ BAKLA



Bu baklalarıda köyden getirdim,ne çok köy postu yayınladım ardarda değilmi ama napalım epeyce ganimet getirmişim.Çok lezzetli ve farklı bir lezzet iç baklalar bitmeden deneyin bence.
MALZEMELER:
500 gr iç bakla
1 baş büyük kurusoğan
1 kaşık un
yarım çay bardağı zeytinyağı
tuz
2 adet kesme şeker
2 çay bardağı su
YAPILIŞI:
1- Baklaları yıkayın ve süzün. Soğanınızı yemeklik doğrayın. Sarımsakları ince ince kıyın.
2- Orta boy bir tencerede zeytinyağı, soğan biraz tuz katarak pembeleşene kadar kavurun.
2- Pembeleşen soğanlara unu ekleyerek 1 dakika kadar kavurun.
4- Tencereye baklaları ekleyin ve 2 dakika orta ateşte kavurun. Suyunu eklediğiniz baklaları kısık ateşte kapağı kapalı olarak 15-20 dakika pişirin.
5- Pişen baklaların içine ince kıyılmış dereotu katarak karıştırın, oda sıcaklığına gelince servis yapın
.
Afiyet olsun

KÖY EKMEĞİ

Anneme gittiğimde annem bize koca bir somunda köy ekmeği koymuş alem kadın valla ben almam diye kaşla göz arasında arabaya koymuş amaaaa iyikide koymuş haftasonu ısıtıp üzerine tereyağ sürmesi çok güzel oldu .Ama gördüğünüz gibi somun çok büyük bende bu ekmeğin bozulmasına gönlüm asla razı olmayacağı için hemen somunu ikiye bölüp dilimledim ve buzdolabı poşetlerine koyup hop derindondurucuya attım ne zaman canımız çekerse çıkarıp ısıtıyoruz aklınızda olsun eğer eve kazara fazla ekmek alırsanız onuda böyle saklayabilirsiniz.
Esenkalın dostlar

PEYNİR KIZARTMASI (KEÇİ PEYNİRİ)

Bu nefis görüntüyü sizinle paylaşmadan edemedim canım annemin elleriyle yaptığı keçi peynirini teflon tavada hiç yağsız kızarttım hımmmm nefissss oldu.Sanırım birçok insan bunu biliyordur ama genede paylaşmadan edemedim.
Annemin köyde 1 tanecik keçisi var Zana cinisi maaşallah çok sütlü ikizlerini büyüttü şimdi süt veriyor bolca birazda ineklerimizinde sütünden ekleyince bu harika peynir ortaya çıkıyor.
yanına domatesle yada karpuzla hımmmmm üffff harika olur aslında tek başına da lezzetlide ama yardımcılarda olursa hiç bir zararı olmaz değilmi?.)))))
Bunu aslında birçok kahvaltı salonunda birer tane kişi başı getirirler ama bu annemin peyniri diyemi nedir en baba salonun peynirine pehhh çekerim:))))
Ağzınızın tadı hiç bozulmasın.....

20 Haziran 2011 Pazartesi

KÖYE GİTTİM (ANNEME)

Cumartesi köye anneme gittim çok özlemişim köyün şu anki dönemi tam bi cennet heryer bi renk cümbüşü içinde başınızı ne yöne çevirirseniz başka bi güzellik var.Çok kısa kalabildim çünkü oğlumun bu haftasonu LYS sınavı vardı o yüzden gecelemeden annemi babamı bikaç saat görüp hayır dualarını alıp veeee ganimatlerimi:)))alıp döndüm:))))
salatalıklar yakında üretime geçecekler:)))
bu gördükleriniz elma değil erikkkkk harika sulu sulu erikler tam üç kova topladık :)))
Anneciğim sarımsakları tarladan sökmüş ve pelik örüyor.tabi bende bana düşen hakkımı aldım eve getirdim:)))
bunlarda bizim sütlüce dediğimiz mantar cinsi melki kadar olmasada çok lezzetlidir.Melkiden farklı olarak birazcık acımsıdır.
işte salça kutularının sardunyalarla buluşmasıııı:)))
buda annemin sakız sardunyası
bunun adını bilmiyorum ama ne güzel değilmi buda yoğurt kovasına süs olmuş
İşte en sevdiğim çiçek gül bunlarda annemin gülleri enfes açmışlar bunlar sadece birkaçı
Esenkalın...........

14 Haziran 2011 Salı

SALÇALI KAŞARLI KÖFTE


Bu post ve tarif sanırım en sıcağı çünkü köfteler midemizden sindirilmeden ben size tarifi ve fotoğrafları yayınlıyorum:))))))Öncelikle şunu belirtmeliyimki bu köftenin tarfini hiç bir yerden almış,okumuş değilim tamamen bana ait uydurmasyon bi tarif zaten köfteyi uydurmaya nolucak değilmi:)))))
Ama genede bu köfte made in MUKO :)))))))


MALZEMELER:
  • 300-400 gr orta yağlı kıyma
  • 1 su bardağı bayat ekmek (kurutulup rondoda toz haline getirilmiş)
  • 1 büyük boy yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 baş büyük kuru soğan(rendelenmiş)
  • 3-4 diş sarımsak(rendelenmiş veya havanda dövülmüş)
  • 8-10 dal maydanoz(ince kıyılmış)
  • 1 çay bardağı  rende taze kaşar
  • 1 kaşık biber salçası
  • 3-4 domates
  • 3 adet sivri biber

YAPILIŞI:
Kıyma,soğan,sarımsak,ekmekiçi,yumurta,maydanoz,tuz ve baharatlarla köfte hamurunu güzelce yoğurun.
Köfte hamurundan yumurta büyüklüğünde parçalar kopartın elinizle yasıltıp ortalarını çukurlaştırın ve çukurlara rende kaşar doldurup ağzını kapatın ve yağlanmış tepsiye dizin benim yaptığım bu ölçülerle 20 adet tombik köftem oldu.
köfteleri 170 derecede kızarana kadar pişirin.
Köfteler fırında pişerken,1 büyük boy domatesi rendeleyip 2 kaşık sıvıyağla pişirin domatesler eriyince 1 kaşık kadar biber salçası ekleyin ve sos kıvamına gelene kadar 1 çay bardağı kadar su ekleyip karabiber,kimyon ve tuz ile tatlandırın.
Fırında pişen köftelerin üzerine bu sosu iyice gezdirin.dilimlenmiş domates ve sivribiberle süsleyip fırında pişirin 10 dakika yeterli oluyor. 
 AFİYET OLSUNNNN..............



YASEMİN'İN YEMEK MASASI

Cumartesi bildiğiniz üzere kabul günüm vardı kabul günü sonrasıda yakın bir arkadaşım ev almış onları evini tebrik etmeye gittik sağolsun Yasemin bize  sofra hazırlamış ısrarla yemek olmasın dememe rağmen eh artık ne yapalım emeğe saygı dedik ve sofraya daldık(istemem yan cebe koy:)))))))Arkadaşım çok özenmiş çok güzel yemekler yapmış ellerine sağlık YASEMİNNN.........
Menüye bir bakalım:
sebzeli mercimek çorbası
hünkar beğendi
boşnak mantısı
yoğurtlu havuç salatası
deniz börülcesi
karışık salata
közlenmiş kırmızı biber salatası
pancar turşusu
Kabul günü sonrası benim için kötü oldu gündüz tıkın gece tıkın eee nereye kadar dimi:))ama Yasemin'in yaptığı herşeyinde tadına bakmaktan geri kalmadım hepside çok lezizdi.
Herşeyi tek tek resimlemek lazımdı (ama arkadaşlarla tanışmamıza rağmen evlerine ilk gidişimizdi çünkü onlar daha önce ilçedeydi.)beni garipsediler gibi geldi bu birkaç kare fotoğrafı ancak çekebildim.Daha önceleri bu durumu garipseyen eşim bile artık eşimin yemek bloğu varda onun için çekiyor diye açıklama yapıyor:)))))

13 Haziran 2011 Pazartesi

KURU NANE

Annemden toplayıp getirdiğim nanelerimi gölgede evin içinde güzelce kuruttum,onları ufalayıp makarna süzgecinden eleyip saplarından ayırdım ve kavanoza doldurup kaldırdım.Ellerime sağlık misss gibi kokuyor sanırım en organik olanı bu:)))

Esenkalın................................

12 Haziran 2011 Pazar

HAŞHAŞLI, MERCİMEKLİ BÖREK


Bu börek enfes oluyor arkadaşlar mutlaka denemelisiniz.Çok lezzetli kıyır kıyır bir börek oluyor.Bu tarifi http://yemekgunlugum.blogs.com/ dan alıp uyguladım arkadaşımın bloğunu gezmek için lütfen tıklayınız.Tarifi  ufak tefek ilavelerle aynen uyguladım.
Malzemeler: ( tam 30 adet börek çıkıyor)
5 Adet yufka
3 çorba kaşığı dolusu çekilmiş haşhaş
2 su bardağı yeşil mercimek
Yarım paket(125 gr)eritilmiş margarin
2 çorba kaşığı sıvıyağ
4 su bardağı su
2 baş soğan
Tuz
Karabiber
Pul biber
Kurunane
Yapılışı:
Yeşil mercimeği soğuk suya salıp, kaynamaya yakın 1 tatlı kaşığı tuz karıştırarak pişirin.(yumuşayana kadar).Eğer suyu kalırsa güzelce süzün.
Soğanları doğrayın. İki çorba kaşığı kadar sıvı yağda kavurun.
Soğanları, yeşil mercimeği, 1 tatlı kaşığı kadar tuz, karabiber,kurunane ve pulbiberi bir kabta karıştırın.
Haşhaşı eritilmiş margarin ve 2 kaşık sıvıyağla inceltin.(yağın içinde eritin)
yufkayı düz bir zemin üzerine serin.
Üzerine haşaşlı yağdan sürün ve ikinci yufkayıda üzerine serin.
Yufkalar ıkı kat üstüste iken 12 ye bölün.
Mercimekli harçtan 1 çorba kaşığı dolusu kadar malzeme her bir üçgenin kıyısına koyun ve sigara böregi gibi sarın.(Çok sıkı sarmayın)
Diğer 3 yufkadan ikisinide aynı şekilde sarın.
Geriye 1 yufka kaldı onuda haşhaşlı yağ ile yağlayın fakat yufkayı ikiye katlayın. (Çünkü üzerini kapatacak başka yufka yok. Ayrıca büyük bir fırın tepsisi tam 5 yufkadan oluyor. Tepsiye bir sırada 10 adet olacak sekilde 3 sıra diziyoruz)
ikiye katladığımız yufkayıda 6 ya bölüyoruz ve harçtan kıyısına koyup diğerleri gibi sarıyoruz.
Üzerine kalan haşaşlı-sıvıyağ harcından güzelce sürüyoruz.
Bu şekilde 15 dakika kadar beklettiten sonra 180 dereceli fırında üzerleri kızarana kadar pişiriyoruz.