21 Mart 2011 Pazartesi

ÇİĞ KÖFTE


Cumartesi günü can arkadaşlarımdan sevgili Demet'in eşinin yardımcı doçentlikten doçentliğe geçişini çiğ köfte partisi yaparak kutladık.Demet Malatyalı olduğu için yemek işlerinde çok marifetli ve çiğ köfteyi müthiş yapıyor.Cumartesi günü bizim için döktürmüş sağolsun çiğ köfte enfesti.Tarifini kademe kademe izleyip sizin için fotoğrafladım ve tarifini bir yandanda yazdım.Ama demet bu  sadece çiğ köfte ile kalmamış tabiki ,
sodalı börek
kakaolu toplar
kemalpaşa tatlısı
yapmıştı hepside harika olmuştu.Şimdide tarife geçelim;
Malzemeler
700 gr köftelik ince bulgur
350 gr kıyma
3 yemek kaşığı salça varsa 1 kaşıkta biber salçası
100 gr isot
2 Limon suyu,
kimyon,karabiber ve tarçın karışımı baharat
1,5 bağ maydanoz ince ince kıyılmış
6 adet yeşil soğan ince ince kıyılmış
1 baş ezilmiş sarımsak

yeteri kadar tuz,su
YAPILIŞI
Taze soğanın beyaz yerleri ince ince doğranır, nar ekşisi,salça ve isotun yarısını yarım su bardağı su ile ıslatarak karıştırın. Bulguru ilave ederek bulgurlar yumuşayana kadar, salçayı ilave ederek yoğurun. Bu işlem yaklaşık 20-30 dk sürecektir. Kıymayı ve kalan isotu 1/2 (yarım) su bardağı su ve 1 limon suyu ile ayrı bir yerde yoğurulur ve bulgurla birleştirilir. 1 yemek kaşığı karışık baharat(kimyon,karabiber, tarçın) eklenerek yaklaşık 20-25 dk yoğurulur.
Son olarak İnce ince kıyılmış olan yeşil soğan, sarımsak, maydanoz ve 1limon suyu ilave edilerek karıştırılır ve servis yapılır. Yanında salata ve marul ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun..
Sevgili Demet ve Habip inşallah prof.luğunuda kutlamak nasip olur.

3 yorum:

mutfagabuyrun dedi ki...

tam çiğköfte partisi olmuş arkadaşım.demet hanımın ellerine sağlık.sevgiler.

yemekbiraşk dedi ki...

şekercim bil mukabele:) arkadaşınızın başarısını canı gönülden kutluyorum..
çiğ köfteler ise muhteşem tek geçerim yani:)
sevgilerimle canım

PaSaSofraM dedi ki...

slm arkadasim benim etkinligi unutmayin , tariflerinizi bekliyorum:)