10 Temmuz 2011 Pazar

SODALI BÖREK

       
    Yarın kısmetse Gökçeadaya gidiyoruz günübirlik bir gezi olacak umarım güzel anılar ve fotoğraflarla dönerim.Bozcaada ve Gökçeada çok güzel ama tek kötü yanı yemek çok pahalı bende oldum olası bilebile kazıklanmaktan hiç hoşlanmam(kim hoşlanırki:)) işte bu sebepten bugünden hazırlık yaptım yemek işini evden götürdüklerimizle halletmeyi düşünüyoruz(aslında eşime kalırsa gereksiz oradan yeriz nolucak diyor ama ben yememmm:))).İşte menü:
     
  yaptım kutulara koydum yarın inşallah afiyetle yiyeceğiz.Arabayla gitmeseydik böyle bişeye kalkışmazdım ama nasıl olsa araba ile gidiyoruz doldurucam bagaja deniz yolculuğu yaparken çok keyifli olur atıştırmak.En çokta deniz yoluyla gitmek keyif veriyor bana.Ayyy şimdiden heyecanlandım bu gezi aslında bizim 7 temmuzdaki evlilik yıldönümümüzün gecikmiş bir kutlaması olacak.19  yıl bitti 20. yıla başladık:))))
       Bu börek harika oluyor yumuşacık hafif ıslak su böreği tadında.Ama bugün pişirirken tam kabarmaya başlamışken elektrikler kesildi epeyce bir sürede gelmedi o yüzden böreğim bukez iyi kabarmadı olsun neyse nasılsa benim ev ahalisi yiyecek:))taştan yumuşak herşeyi götürüyorlar maaşallah:)))
Malzemeler:
1 kilo hazır yufka( 5 adet)
beyaz peynir yada lor
maydanoz
2 adet yumurta (1 yumurta sarısı üzerine sürülecek)
1 şişe soda
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
çörekotu,susam
Yapılışı:
  • Maydanozun saplarını temizleyip. Peynir rendesi yada lor ile karıştırın.
  • Tepsinin tabanını 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ ile yağlayın
  • Süt, yumurta ve sıvı yağı bir kabın içinde güzelce çırpın. (tuz ilave etmeyin)
  • İlk yufkayı tepsinin tabanına kırışık bir şekilde tepsinin tabanını eşit kapatacak şekilde yerleştirin. Sütlü harç ile bu yufkayı azar azar kaşıkla ıslayın. İkinci yufkayıda tepsiye yerleştirin. Onunda üzerini sütlü harç ile ıslayın.
  • Peynirli harcın yarısını tepsinin heryerine eşit olacak şekilde yayın.
  • Daha sonra iki adet yufkayı aralarına sütlü harçtan ıslatarak döşeyin
  • Kalan peynirli harcı yufkanın üzerine yayın.  
  • Beşinci yufkayıda buruşuk bir şekilde tepsiye yerleştirin.ve üzerini kaşıkla ıslayın.  
  • En son yufkayı tepsinin ebatlarına göre kıyılarını kesin.  
  • Kıyılarını tepsiye güzelce yerleştirin. Sütlü harç ile ıslayın.  
  • En üst yufkayı düzgünce tepsiye yerleştirin.  
  • Tepsideki döşenmiş yufkaları istediğiniz boyutlarda güzelce dilimleyin.
  • Kalan sütlü harç varsa böreğin üzerine dökün.  
  • Bir şişe sodayı kestiğiniz yerlerden eşit olarak tepsiye dökün.  
  • Buz dolabında en az 6-8 saat bekletin.  
  • Dolaptan alınca üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürüp, çörek otu ve susam ilave edip 180 derece fırında üzeri kızarana kadar fırınlayın.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

bol bol gezin eğlenin afiyetle yiyin:)
bendeki sofrada buraya gelmeden önce kurulmuştu burada olsaydı seni asla es geçmezdim:)
hımmm kilo da biraz göreceli galiba.. yada lafı dolandırmadan en azından ben, balık etin biraz üstü diyelim:)
sevgiler canım
yemekbirask
seval

Asahhara dedi ki...

En güzelini yapmışsın. Bol fotolu güzel bir gün diliyorum.

maria dedi ki...

foarte bun borek
mari

cu drag

mari

çeşnici Handan dedi ki...

Afiyetler olsun börek çok güzel olmuş. Güzelce gezin tadını çıkarın. Sevgilerimle.
Çeşnici Handan