14 Aralık 2012 Cuma

AŞURE


  AŞURE

       

                                            
         Selam arkadaşlar,bu kadar uzun süre yazmayıp sonra hiçbişey olmamış gibi pişkin pişkin yazıyorum dimi:))))Diyete girdiğimden bu yana çok fazla tarif yayınlamadım ne bileyim üşendim,canım çeker diye korktum sanırım:)))neyse diyetimin tüm evrelerini başarıyla tamamladım artık normal beslenmeye geçtim sadece haftada bigün protein günü yaparak kilomu korumaya çalışıyorum şimdilik iyi gidiyor ama kilo almaktanda korkuyorum cidden paranoyakmı oldum nedir:)))Normal beslenmeye geçtim dedim ya kızlarla toplandığımızdada artık tüm ikramların tadına bakmaktan geri durmuyorum,Allah sonumu hayretsin:)).Bu güzel menüleri ve resimleride sizlerle paylaşmaktanda her zamanki gibi çok keyif alıcam.Ama aşure ayının çıktığı son gün yaptığım aşureme öncelik tanımak istedim 2 yıldır salt tembellikten yapmadığım aşureyi eşimin çok büyük ısrarları ile dün yaptım bugün hastanede iş arkadaşlarıma,eşimin dairesindeki arkadaşlara ve komşularıma,hatta hastaneye muayene için gelen abimlere bile gitti çok şükür Allah kabul etsin.Aşure hakikatten çok bereketli olan bir tatlı,azla başlıyorsunuz sonra heryer dolup taşıyor.
Şimdi aşureyi tarif etmek bana göre çok zor çünkü herşeyi gözkararı yaptığım için ölçü vermem çok zor olacak.
MALZEMELER:
1 kilo aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kurufasulye
1 su bardağı kuru üzüm
1 çay bardağı pirinç
kuru kayısı
kuru incir
mısır
portakal kabuğu şekerlemesi(kendi yaptığım)
limon kabuğu rendesi
2 adet kabuk tarçın 
karanfil
vanilya aroması
2 kaşık mısır nişastası
1 çay bardağı süt
1 tutam tuz
ÜZERİNİ SÜSLEMEK İÇİN
fındık
ceviz
toz tarçın
hindistan cevizi rendesi
nar taneleri
YAPILIŞI
Kuru fasulye,nohut,aşurelik buğdayı gece yatarken ıslattım ertesi gün akşam iş dönüşü hepsini ayrı ayrı tencerelerde pişridim,kuru üzümü,kayısıyı ılık suda beklettim ,yıkayıp kenarda beklemeye aldım içine 1 tutam tuz koyup iyice pişip helmelenen buğdaya,nohutu,kurufasulyeyi ,yıkadığınız pirinci ekleyip birlikte pişirmeye başladım,kontrol için kaşığa alıp pirinçlerin pişip pişmediğine bakın pirinçler pişip iyice açılıncada kuruüzümleri kayısıları, küçük küçük doğradığım portakal kabuğu şekerlemelerini,limon kabuğu rendesini ve incirleri ekledim,kabuk tarçın ve karanfilleride ekledim.Tarçın ve karanfillerin kokusu yeterince çıkıp aşureye aromasını verince tenceden alın aşurenizin rengini karartmasın.birlikte 10 dakika daha pişirin sütü ekleyin karıştırın,ardından su ile (yada tercihen gül suyu ile) çözdürdüğüm nişastayı ekledim ve artık en son zamanda şekerini ekleyip şekerle beraber 10 dakika daha pişirip tadını kontrol edip ocaktan indirdim.Aşureyi sıcakken servis kaplarına paylaştırın çünkü soğudukça kouylaşıp kıvam alıyor.Soğuyan aşurelerinizi fındık,fıstık,ceviz,hindistan cevizi toz tarçın,nar taneleri ile süsleyin afiyet,bal,şeker şifa olsun hepinize.
Umarım anlatabilmişimdir,inanın yapması anlatmaktan ve yazmaktan daha kolay:)))
Esenkalın blogcanlarım..........

3 yorum:

maria dedi ki...

MERHABA CANIM
NASILSIN???

MARI

hanife dedi ki...

Allah kabul etsin eline sağlık bende tembellikten bir türlü yapamadım...
Bloğunu izlemeye aldım mutlu hafta sonu dilerim..

eli dedi ki...

ellerine saglik, ben hic bu kadar güzel süslenmis asure görmedim.

sevgilerimle