30 Kasım 2010 Salı

SOĞANLI POĞAÇA


Bugün evdeydim ve uzun zamandır poğaça yapmadığım için çocuklar mızmızlanıyordu bende evde olmanın verdiği keyifle daldım mutfağa.Eski bakıcıma ait bir mayalı hamur tarifini yeniden yaptım iç harcını ise soğandan hazırladım.Soğanlı harcın ilhamınıda işyerindeki bir arkadaşımın annesi dün bize soğanlu çörek yapıp getirmişti öylede nefis yapmışki( teyzeciğim ellerine sağlık)nöbette arkadaşımla afiyetle yedik ama beni kesmemiş olacakki evdede soğanlı harca devam dedim ve poğaçaların içini soğanlı harçla doldurdum.
Aslında resimlere bakınca bunlarında neresi poğaça demeyin çünkü şeklini biraz farklı yaptım ama siz klasik poğaça şeklinde yapabilirsiniz.ben daha pratik olduğu için kol böreği gibi uzun uzun tepsi boyunca yaptım yerken küçük küçük kesip servis ettim.Hadi bakalım sizde deneyin sizin mutfağınızda mis gibi koksun......... 
MALZEMELER:
  • 2 bardak ılık süt
  • 1 bardak ılık su
  •  1 bardak sıvıyağ
  •  4 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket instant maya
  • 8 su bardağı un

SOĞANLI HARÇ:
  • 7-8 baş piyazlık doğranmış kurusoğan
  • sıvıyağ
  • karabiber,tuz,kimyon,yenibahar,pulbiber
  • 1 çorba kaşığı salça
  • yarım demet maydanoz
  • Harcın yapılışı:
  • Sıvıyağ konmuş tavaya piyazlık doğranmış soğanları ekleyip soğanların rengi şeffaflaşana kadar kavurun .
  • Kavrulan soğanlara salçayı,tuzu ve baharatlarınızı damak tadınıza göre ekleyip ocaktan alın.
  • Doğranmış maydanozuda ilave edince harcımız hazır.


YAPILIŞI:
  •  Elinize yapışmayacak yumuşaklıkta bir hamur yapıp, 10 dk. mayalandırın. (ben gene ekmek makinasında hazırladım hamuru)
  • Siz bu arada soğanlı harcı hazırlayıp masanızı yada tezgahınızı sıvıyağ ile yağlayın
  • Hamuru yumruk büyüklüğünde parçalara bölün. Hamurumuzdan bir parça alıp oval pide şeklinde elinizle  açın.
  • Hamurların içine şerit şeklinde soğanlı harcı yerleştirip uzun rulo şeklinde sarın. Bu işlemeleri diğer  hamur parçaları için de uygulayın.
  • Pişmeden önce kabarmaları için 45dk. daha bekletin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp 160C'deki fırına sürün. Üzeri kızarana kadar pişirin.

28 Kasım 2010 Pazar

NOHUTLU PİLAV


Sokaklarda seyyar satıcı tezgahlarında satılacak kadar popüler,klasik güzel ,özel ve bize ait bir lezzet nohutlu pilav.Sırf bu pilavı kolayca yapabilmek için derindondurucuda poşet poşet haşlanmış nohut bulundururum.Çok basit ama çok lezzetli olan bu pilavın tarifine geçelim.
MALZEMELER:
2 su bardağı baldo pirinç
1 çay bardağı haşlanmış nohut
tuz
margarin(tereyağ veya sıvıyağda olabilir)
tavuksuyu veya tavuksuyu bulyon
YAPILIŞI:
  • Öncelikle pirinç ayıklandıktan sonra derin bir kaba konur üzerini geçecek kadar ılık su ve 1 çorba kaşığı tuz eklenerek beyazlaşması içinen az 20 dakika bekletilir.
  •  2 çorba kaşığı margarin eritilip üzerine 3 su bardağı sıcak su eklenir.su kaynayınca içine nohutlar ve bulyon eklenir bir taşım kaynadıktan sonra suda beklemiş ve beyazlamış olan pirinçler iyice yıkanıp tuzundan arındırılıp süzülür ve kaynayan suya salınır tuzu eklenir ve suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir.
  • Suyu bitince ocaktan alınıp bir sofra bezine sarılıp 15 dakika kadar demlenmeye bırakılır afiyet olsun efenim
DİP NOT
Benim pirinç-su oranım 1 e 1,5 oranıdır(Yani 1 ölçü pirinç için 1,5 ölçü su veya etsuyu kullanıyorum) ama bu oran tamamen pirincin cinsine göre değişir daha fazla yada daha az kullanmanız gerekebilir.Oyüzden netten yada herhangi birinden pilav tarifi aldığınızda hüsrana uğramamak için verilen su ölçüsünü eksik kullanın eğer pilav kuru olacak gibi gelirse eksik bıraktığınız sıcak suyu ekleyerek pilavı kurtarabilirsiniz. 

BEZELYELİ ET SOTE

Bugün bezelyeli et sote yanına nohutlu pirinç pilavı ve patates kızartması yaptım.Hepside çok güzel oldu şimdide size sırayla tariflerini vereyim.Ama öncelikle bu tarifimi "KURBAN BAYRAMI SOFRALARI" Etkinliği kapsamında http://yesilmutfaktantarifler.blogspot.com/ un sahibesi Özleme yolluyorum.
MALZEMELER:
300 gr kuşbaşı et
1 baş kurusoğan
1 kaşık biber salçası
Sıvıyağ
yarım kavanoz konserve bezelye
tuz,karabiber,pulbiber,1 tutam biberiye
YAPILIŞI:
Tencereye sıvıyağımızı koyuyoruz üzerine kuş başı etimizi ilave edip pişmeye bırakıyoruz.Etler önce suyunu bırakacak sonra suyunu çekecek,etler suyunu çekince üzerine piyazlık doğradığınız soğanlar ekleyin ve kavurmaya devam edin soğanlar şeffaflaşmaya başlayınca,tuzu,  tüm baharatları ve salçayı(eğer yaz ise rende domates kullanabilirsiniz) ekleyip 1 çay bardağı sıcak su ekleyip etler yumuşayıncaya kadar pişirin.
Etler yumuşayınca içine yarım kavanoz konserve bezelyenizi ekleyin ve 10 dakika kadar daha pişirip ocaktan alın.
Yanına küp küp doğrayıp kızarttığım patatesler ve nohutlu pilav ile servis yaptım.
Bu yemeğin suyu yok denecek kadar az oluyor sakın su miktarı az diye düşünmeyin.
Afiyet olsun

27 Kasım 2010 Cumartesi

LİMONLU KEK


İçindeki limon aroması üzerindeki limonatanın serin tadıyla farklı ve güzel bir kek oluyor denemenizi tavsiye ederim .
MALZEMELER:
4 yumurta
1,5 su bardağı tozşeker
150 gr erimiş margarin
1 limon kabuğu rendesi
Yarım limon suyu
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı un
Yarım su bardağı çekilmiş fındık
YAPILIŞI:
Yumurta ve şeker iyice çırpılır,
Şeker eriyince erimiş margarin eklenir ve çırpmaya devam edilir.
Yarım limonun suyu,un,kabartma tozu (elenerek) ,limon kabuğu rendesi ve çekilmiş fındık eklenerek iyice karıştırılır.
Yağlanmış kek kalıbına dökülüp 170 derecede ısınmış fırında 40-45 dakika pişirilir.
Kalan yarım limonla 1 çay bardağı limonata yapın ,fırından çıkan kekin üzererine kaşık kaşık dökün,ılık yada soğuk servis edin,afiyet olsun

25 Kasım 2010 Perşembe

FIRINDA TAHİN HELVASI


Balık sonrası yenecek en güzel tatlı fırında tahindir.Balık ve meze sofrası ustaları bilir bende bu gün balık yapmıştım,balığı yedik kalktık ama birşey eksik hımmm neolaki derken gözüm buzdolabındaki tabakta duran tahin helvasına takıldı ve 15 dakika sonunda biz tatlımızı yiyorduk(balığı fırında yaptığım için fırın zaten sıcaktı işimi çabuklaştırdı)
Bu tatlıyı yemediyseniz mutlaka deneyiniz.İşte lezzetli,hızlı ve özel tatlımızın tarifi buyrunnnn..........
MALZEMELER:
  • 300 Gr. Sade Tahin Helvası
  • 1 Çay Bardağı Süt
  • 1 Tatlı Kaşığı Tereyağ(isteğe bağlı ben koymadım)
  • 1/2 Limon Suyu
YAPILIŞI:
  • Öncelikle fırını 200 derecede ısıtın.
  • Bütün malzemeleri çatalla ezerek iyice karıştırın. (Birazcık kol yoruyor, bir ara el blenderini işe karıştırmak istesemde, kıvamını bozar diye korkup vazgeçtim.)
  • Fırına dayanıklı kaselere, yada bir borcam kapağına 1 cm. kalınlığında pay edin.
  • Helva kaselerini, sıcak fırının üst rafına yerleştirin ve 4-5 dk. pişirin.
  • Daha sonra, fırının sadece ızgara özelliğini kullanarak, üzerlerini kızartın.
DİP NOT:
  •  Tatlıyı sıcak fırına vermemizin nedeni; ızgaranın sadece üzerini kızartması. Direk ızgarayı çalıştırırsak, tatlının içi soğuk kalıyor.
  • Tatlının sadece ızgara yapıldığı dakikalarda gözünüz hep fırında olsun, çok çabuk yanabiliyor.
  • Tatlının mutlaka sıcak yenmesi gerekiyor, ertesi gün mikrodalgada ısıtabilirsiniz, aynen ilk yapıldığı lezzette oluyormuş(bende mikrodalga yok)

24 Kasım 2010 Çarşamba

EVDE KIRMA ZEYTİN YAPILIŞI



Arkadaşlar zeytininizide evde yapabileceğinizi biliyormuydunuz?,ben biliyordum ama yapmamıştım ama bu yıl yaptım.Bugün ilkez çıkardık yedik olmuş ve çok lezzetli olmuş.Nasıl yapıldığına gelince;pazardan ham yeşil zeytini alıyorsunuz, tek tek çekiçle veya taşla kırıyorsunuz yıkayıp bir bidona doldurup üzerine çeşmeden su dolduruyorsunuz.Bundan sonra yapacağınız tek şey hergün zeytinlerin suyunu değiştirmek.Ortalama 10-15 gün gibi kısa bir zamanda zeytinlerimiz oluyor.Zaman dolunca tadına bakın artık yenebilir kıvamda ise yani acısı gitmişse birkaç gün yetecek kadar zeytini sudan alın üzerine tuz,limon,zeytinyağı,kekik ve pul biber ekleyerek tatlandırıp afiyetle yiyin.
Belkide size en zor gelecek olan kısmı zeytinleri kırma işlemi için benden size bir tüyo zeytinlerinizi temiz bir poşete koyup tek sıra olacak şekilde eski bir havlunun üzerine yayın ve temiz bir mermer,taş veya çekiçle zeytinleri çekirdeğine zarar vermeden kırın.

SALATALIK TURŞUSU

Eveettt bunlarda kayınvalidemin bize yaptığı salatalık turşuları tadlar ise nefis çocuklar çerez gibi yediler 1,5 kiloluk şişe bir günde bitti bile.Valla ellerine sağlık Şayeste hanımmm:)))
Bilmem farkettinizmi ama resimlerim artık daha güzel ve net canım kocam bana yeni fotoğraf makinesi aldı sırf ben kullanıyorum diye canım eşim seni çookkk seviyorum  .......

22 Kasım 2010 Pazartesi

KIYMALI VE PEYNİRLİ SU BÖREĞİ

Evettttttttt işte bunlarda kayınvalidemin vazgeçilmez lezzetlerinde su böreği.Yarısı kıymalı yarısıda peynirli olarak itina ile kayın validem tarafından yapılmışlar lezzeti  ise ağızlara layık .Bir ara tarifinide yazıcam şimdilik görüntüsü ile idare edin

HAŞHAŞLI PİDE

Merhabalar güzel ve uzun bir bayram tatilinin ardından tekrar bloglara döndük nasılsınız arkadaşlar?beni sorarsanız bende iyiyim bayramda Uşağın Banaz ilçesinde kayınvalidemlerdeydik .Kurbanımızıda orada kestik Allah kabul etsin.
Yukarıda resmini gödüğünüz pide haşhaşlı pide fırınlarda ve evlerde yapılıyor, bu fırından alınmış bir pide lezzeti ise her zamanki gibi harika yolunuz oralara düşerse ihmal etmeyip alın mutlaka farklı ve güzel bir lezzet.

11 Kasım 2010 Perşembe

KURBAN BAYRAMI

Arkadaşlar c.tesi günü bayram tatili için uşağa kayınvalidemlere gideceğiz buda 10 günlük bir ara demek.Şimdiden tüm arkadaşlarımın ve müslüman aleminin kurban bayramını kutlar bayramın hayırlara vesile olmasını dilerim.Yola çıkanlarada kazasız belasız hayırlısıyla gidip dönmeyi nasip etsin ALLAH.Esen kalın.................

BİBER YOĞURTLUSU


Bugün soslu tavuk ve şehriyeli bulgur pilavının yanına balkondaki saksımda yetiştirdiğim biberin son biberlerini doğrayıp sıvıyağda kavurdum ve soğuyunca yoğurtladım çok güzel oldu.Biberlerimin bazıları dalıda kızarmış onlarda yoğurtla çok güzel bir renk ve lezzet uyumu gösterdi.

ŞEHRİYELİ BULGUR PİLAVI


Ölçüler:
2 su bardagi iri bulgur (pilavlık)
2 veya 3 kase su (bulgurun özelligine göre su oranı bire iki veya bire üç kullanılır)
3 kaşık tereyağı
1 çay bardagi tel sehriye
Tuz

Yapılış: Sehriye yagla birlikte pembelestirilir. Bulgur ilâve edilir. Kısık ateste birkaç kez de bulgur kavrulur. Tuz atılır. Sıcak su veya etsuyu ilâve edilir. Kısık ateste suyu çekip üzeri göz göz olunca atesten alınır. Kapakla tencere arasına temiz bir peçete koyularak demlendirilir. Sıcak olarak servis yapılır.
  

SOSLU TAVUK


        
          Bu akşam için önceden haşlanmış tavukgöğüslerinden hemen hazırladığım bir yemeği sizlerle paylaşmak istiyorum.Bu tarifi şiddetle denemenizi tavsiye ediyorum henüz yemiş ve yemekten kalkmış biri olarak:))
MALZEMELER:

                         -        İstenildiği kadar haşlanmış tavukgöğsü ( dilim dilim kesilmiş )
-         2 çorba kaşığı zeytinyağı
-         1 çorba kaşığı domates rendesi
-         2 çorba kaşığı kırmızı şarap
-         Biberiye, kekik, karabiber, sumak, tuz,Pulbiber
YAPILIŞI:

           Biberiyeyi teflon tavada zeytinyağı ile birlikte hafifçe kavuruyoruz, içine domates rendesini ve baharatları ekleyip kısa bir müddet kısık ateşte kaynadıktan sonra haşlanıp dilimlenmiş tavukları ekleyip hafifçe kavuruyoruz. Bir müddet kısık ateşte tavanın kapağı kapalı olarak pişiriyoruz ve ateşi kapatmaya yakın şarabı ekleyip çok az harlı ateşte tutup ocağı kapatıyoruz. Servis tabağımıza alıp hazır hale getiriyoruz.
not:Tarifi http://neseersoy.blogcu.com/ dan aldım ve denedim arkadaşımın sitesinde çok güzel tarifler var mutlaka uğrayınız.

10 Kasım 2010 Çarşamba

ET SOTE


MALZEMELER:
  • yarım kg kuşbaşından küçük doğranmış et
  • 2 büyük baş kuru soğan
  • 4 adet sivri biber
  • yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet kabuğu soyulup küp küp doğrranmış domates veya 2 kaşık salça
  • tuz,karabiber,pul biber,kekik
YAPILIŞI:
  • Tenecereye yarım çay bardağı sıvıyağ konur,küpküp doğranmış soğanlar eklenip kavrulur üzerine et eklenerek kısık ateşte yavaş yavaş kavrulmaya bırakılır.
  • Etler önce suyunu bırakır sonra suyunu çeker.Etler suyunu çekince doğranmış sivri biberler eklenerek kavrulmaya devam edilir biberlerde biraz kavrulunca küp küp doğranmış domatesler eklenerek pişirmeye devam edilir.
  • Domatesler suyunu çekene kadar pişirilir ve tuz, ,karabiber,pulbiber , 1 su bardağı su eklenerek etler yumuşayana kadar pişirilir. ocaktan almadan 1 tatlı kaşığı kekik eklenerek servis edilir.
Yanınada güzel bir pilav ve ayranla nefis bir yemek oluyor afiyet olsun.

5 Kasım 2010 Cuma

KAĞITTA LEVREK


Merhaba arkadaşlar kısa bir aradan sonra tekrar sizinleyim.Bu hafta eşim çok güzel levrekler getirdi bende bu levrekleri nasıl pişirsemde hakkını versem diye nette şöyle bir dolaştım ve kağıtta levrek tarifni gördüm birkaç tarifi harmanlayıp kendimce bir tarif uyguladım inanılmaz lezzetli oldu mutlaka denemenizi tavsiye ederim.Şimdi tarife geçelim .......
MALZEMELER:
4 adet levrek
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
2 çay kaşığı tuz
1 adet limon
1 çay kaşığı karabiber
yeteri kadar yağlı kağıt
YAPILIŞI:
Balıkları güzelce yıkayıp temizliyoruz pullarını temizlemeyi unutmayın .Temizlenmiş balıkları tuzlayıp mümkünse 1 saat kadar dinlendirin.fırını 180 dereceye kadar ısıtın ,balıkların üzerine zeytinyağını,karabiberi ve kırmızı tozbiberi ekleyerek güzelceyedirin ve yağlı kağıdı serip balıkları içine güzelce dizin ve kağıdı güzelce kapatıp kenarlarını kıvırıp paketleyin ve ısınmış fırında 45 dakika pişirin .Fırından çıkardığınız balıkları güzel bir salata eşliğinde servis edebilirsiniz .Ben limonsuz pişirip limonu servis ederken yanına koydum eğer arzu ederseniz limonu halka halka keserek pişirirken ilave edebilirsiniz.
Arkadaşlar balığın tadı okadar nefis olduki size anlatamam. Balıkmı çok lezzetliydi pişirme tekniğindenmi bu kadar leziz oldu bilmiyorum ama böyle sakız gibi lezzetli bir balıktı.Bu pişirme tekniğini çok sevdim büyük balıklarda sıkça deneyeceğim.Balığı yaptığım gün evde doğalgaz ustaları vardı tamda keyfine vara vara yiyemedik o yüzden tabaklardaki sunum oldukça zayıf o yüzden resimler çok albenili değil ama lezzet harika siz resimlerdeki duruma aldanmayın:))))  Afiyet olsun