15 Temmuz 2011 Cuma

GÖKÇEADA GEZİSİ :)))(GEZEMEMESİ:))))

                           arabalı vapurumuz geliyor


vapur bekleyen yolcular

deniz otobüsü

deniz otobüsü iskelemiz

güvertedeyiz


vapurdan Çanakkale'den bir kesit

dalgakıran

Eceabat'taki toprağa yapılmış bayrak gemiden ne güzelde göründü

yol boyu özel yerlerin levhalarıyla dolu

Kabatepe iskelesine yaklaştık

deniz göründü:)))) bu deniz artık Ege denizi

iskeledeyiz kötü haber az sonra:))


Öncelikle geçen haftasonu bildiğiniz üzere(önceki postta yazdığım)Gökçeadaya gitmek için yola çıkmıştık bende size bolca resim getirmeyi istediğimi yazmıştım.Ama gelin görünki hiçbişey planladığımız gibi gitmedi.Neden dediğinizi duyar gibiyim anlatayım anlatayım efendimmmm:)))Sabah erkenden kalkıldı acelece kahvaltı edildi hatta klan çayı termosa alalım gemide içeriz teklifime eşim yeter ama yaaa zaten bu mamalarda gerek yoktu genede yaptın çayı bari bırak diye çıkışınca çayı bıraktık arabaya atladık doğru gemiye,8:30 vapuruyla karşıya geçtik saat 9:00 Eceabat'a indik, istikamet  Kabatepe .....Kabatepeye vardık saat 09:45 falan iskeleye indik önde 2 tane araba bir görevli arabalara bişeyler anlatıyor veeee'' abi gemi doldu'' dedi,
-''EE bi sonraki ne zaman saat 13' te dedi ben elimde olmadan (tamam tamam itiraf ediyorum bilerek ve istiyerek  :))) ohaaaa dedim (görevli duymadı merak etmeyin:)))))
Tabiki saat 13' te adaya yola çıkmak ve akşamda geri dönmek hiç akıllıca bi iş olmayacağı için hayal kırıklığına izin vermeden hemen limanın yanındaki Kabatepe orman kampına daldık  ve sabah erken saatleri olması sebebiyle neredeyse boş olan plaja yayıldık.Amaaa tabiki ben laf sokmadan duramadığım için hemen dönüp ahaliye kaldınızmı benim böreklere,keklere dedimm:)))))sonrada hep birlikte gülüştük hatta termosa çayımızı alsaymışız ne iyi olacakmış değilmi diye üstünede cila attım:)))))Neyse çok eğlenceli bir gün geçirdik karnımız tok, suyumuz soğuktu(evden soğutucuyla suda getirmiştim:)))    deniz ise tertemiz ve harikaydı.Heyecanlı başladığımız yolculukta yolda bir kaç kare resim çekmiştim onları yayınlıyayım bari:))
Ama nedense plajda hiç resim çekmemişim neden acaba???:)))Hayal kırıklığındanmı ne:))))

14 Temmuz 2011 Perşembe

CHOKELLA'LI KEK

Bir önceki postta bahsettiğim kekin tarifini vermek istiyorum sizlere;
MALZEMELER:
4 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı süt
1 pak.kabartma tozu
1 paket vanilya
2-3 çorba kaşığı chokella
2,5-3 su bardağı un
YAPILIŞI:
1. Önce fırınınızı 170-180 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın.

2. Kalıbınızı isterseniz katıyağla yağlayıp hafif unlayın veya yağlı kağıt serin.

3. Yumurta ve şekeri önce düşük devirde sonra hızlı devirde 5 dk çırpın.Kıvamı mayonez kıvamına gelince olmuş demektir.

4. Sırayla sıvıyağı ekleyin biraz çırpın.sütü ekleyip biraz çırpın.

5. Unu eleyin ve kabartma tozu beraber azar azar karışıma ilave edin.En son olarakta chokellayı(sarelle,nutella evde ne varsa)kek hamurunuza ilave edip mikserle iyice karıştırın.
6. Tepsinize karışımı dökün,.fırına verin. 30-35 dk sonra kontrol ederek fırından alın.

7. Ilındıktan sonra dilimleyerek servis yapın
Kekinizin dokusu yumuşacık, enfes olacak ağzınızda eriyecek afiyet olsunnnnn.....Esenkalın

10 Temmuz 2011 Pazar

SODALI BÖREK

       
    Yarın kısmetse Gökçeadaya gidiyoruz günübirlik bir gezi olacak umarım güzel anılar ve fotoğraflarla dönerim.Bozcaada ve Gökçeada çok güzel ama tek kötü yanı yemek çok pahalı bende oldum olası bilebile kazıklanmaktan hiç hoşlanmam(kim hoşlanırki:)) işte bu sebepten bugünden hazırlık yaptım yemek işini evden götürdüklerimizle halletmeyi düşünüyoruz(aslında eşime kalırsa gereksiz oradan yeriz nolucak diyor ama ben yememmm:))).İşte menü:
     
  yaptım kutulara koydum yarın inşallah afiyetle yiyeceğiz.Arabayla gitmeseydik böyle bişeye kalkışmazdım ama nasıl olsa araba ile gidiyoruz doldurucam bagaja deniz yolculuğu yaparken çok keyifli olur atıştırmak.En çokta deniz yoluyla gitmek keyif veriyor bana.Ayyy şimdiden heyecanlandım bu gezi aslında bizim 7 temmuzdaki evlilik yıldönümümüzün gecikmiş bir kutlaması olacak.19  yıl bitti 20. yıla başladık:))))
       Bu börek harika oluyor yumuşacık hafif ıslak su böreği tadında.Ama bugün pişirirken tam kabarmaya başlamışken elektrikler kesildi epeyce bir sürede gelmedi o yüzden böreğim bukez iyi kabarmadı olsun neyse nasılsa benim ev ahalisi yiyecek:))taştan yumuşak herşeyi götürüyorlar maaşallah:)))
Malzemeler:
1 kilo hazır yufka( 5 adet)
beyaz peynir yada lor
maydanoz
2 adet yumurta (1 yumurta sarısı üzerine sürülecek)
1 şişe soda
1 su bardağı süt
1 çay bardağı sıvıyağ
çörekotu,susam
Yapılışı:
  • Maydanozun saplarını temizleyip. Peynir rendesi yada lor ile karıştırın.
  • Tepsinin tabanını 2-3 çorba kaşığı sıvı yağ ile yağlayın
  • Süt, yumurta ve sıvı yağı bir kabın içinde güzelce çırpın. (tuz ilave etmeyin)
  • İlk yufkayı tepsinin tabanına kırışık bir şekilde tepsinin tabanını eşit kapatacak şekilde yerleştirin. Sütlü harç ile bu yufkayı azar azar kaşıkla ıslayın. İkinci yufkayıda tepsiye yerleştirin. Onunda üzerini sütlü harç ile ıslayın.
  • Peynirli harcın yarısını tepsinin heryerine eşit olacak şekilde yayın.
  • Daha sonra iki adet yufkayı aralarına sütlü harçtan ıslatarak döşeyin
  • Kalan peynirli harcı yufkanın üzerine yayın.  
  • Beşinci yufkayıda buruşuk bir şekilde tepsiye yerleştirin.ve üzerini kaşıkla ıslayın.  
  • En son yufkayı tepsinin ebatlarına göre kıyılarını kesin.  
  • Kıyılarını tepsiye güzelce yerleştirin. Sütlü harç ile ıslayın.  
  • En üst yufkayı düzgünce tepsiye yerleştirin.  
  • Tepsideki döşenmiş yufkaları istediğiniz boyutlarda güzelce dilimleyin.
  • Kalan sütlü harç varsa böreğin üzerine dökün.  
  • Bir şişe sodayı kestiğiniz yerlerden eşit olarak tepsiye dökün.  
  • Buz dolabında en az 6-8 saat bekletin.  
  • Dolaptan alınca üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürüp, çörek otu ve susam ilave edip 180 derece fırında üzeri kızarana kadar fırınlayın.

9 Temmuz 2011 Cumartesi

KAHVELİ BİSKÜVİLİ TOPLAR


Bu tarifi sevgili Gülcan'dan aldım ve aynen uyguladım aynen dediysem ben biraz ölçü özürlüyüm o yüzden yazan malzemelerle aynen uyguladım sanırım ölçülerim daha fazla oldu bereketli bir tarif oldu mutlak deneyin pişman olmayacaksınız görüntü Gülcanınki kadar albenili olmadı ama idare eder evdeki malzemelerle bu kadar, antep fıstığı falan olsaydı iyi olurdu ama neyseeee tarif için lütfen tık tık 

2 Temmuz 2011 Cumartesi

TAZE PATATES SALATASI


Evet ardarda taze patates postları yayınladığımın farkındayım ama köyden gelen taze patatesleri kullanmaya bayılıyorum.Üstelik bunlarda 15 günlük tarifler çünkü bendeki bu yaz rehaveti yüzünden bekleyen çok tarifim var ama bunları yayınlamayı istedim çünkü tam taze patates zamanı.Bu salatadaki herşey köyden diyebilirim.
Patatesleri haşlayıp soydum,kurusoğanı,domatesi,salatalığı biberi doğradım,zeytinyağı,tuz,limon ilavesiyle enfes bir salata ellerime sağlık:))))

1 Temmuz 2011 Cuma

FIRINDA KABUKLU.BAHARATLI TAZE PATATES


Bir önceki postta yazdığım tazepatatesleri fırında baharatlı elma dilimi pişiridm ama bir farkla kabuklu olarak.Patatesler çok taze olduğu için kabuklarıda incecik.
Patatesleri öncelikle çok güzel yıkayıp topraktan arındırdım,sonra büyükleri dilimleyip küçükleri tüm bırakarak derin bir kaba aldım.Üzerine biraz zeytinyağı,tuz,karabiber,biberiye,pulbiber,kekik ilave edip karıştırıdım ve kızarana kadar fırınladım çok lezzzetli oldu.Ana yemeklerin yanına özellikle et yemeklerinin yanına nefis bir garnitür oluyor yada kahvaltı sofralarına farklı bir lezzet .
Mutlaka deneyin afiyet bal şeker olsun.  

ZEYTİNYAĞLI TAZE PATATES VE TAZE FASULYE YEMEĞİ


Geçen hafta köye gittiğimde annemle patates çıkardık.Ben patates çıkarmayı çok severim.Annemde bunu bildiğinden patatesleri çıkarmamış kendi patateslerimi kendim çıkardım.Bilmem aranızda topraktan patates çıkaran varmı çokkk keyifli bişey,toprağı yavaş yavaş eşeledikçe sarı sarı altın gibi çıkıyorlar ayyyy bi tane daha diye çığlıklar atarak patates çıkarmamı görmeniz lazım daha iyisi sizinde bu işi tatmanız lazım bence:)))
Annemde beni keyifle izledi aradada karışmadan edemedi çünkü ben daha vardır diye habire eşelenip duruyorum'' tamam yeter yoktur artık öbür ocağa geçelim'' diyordu.Ben ise pul kadar olanları bile toplamaya uğraşıyordum.
Neyse inşallah tatmayanlar bu keyfi birgün tadarlar.Bu taze patatesin lezzeti bi başkadır arkadaşlar.Kabuklarını yıkarken biraz sertçe ovarsanız elinizle soyabilirsiniz.Bahçede taze fasulyeler yeni yeni fasulye dökmeye başladığında bir yemeklik fasulye çıkmaz annem hemen bahçeye koşar 2 patates ocağını eşeleyip patatesleri çıkarır, fasulye ve taze patatesten ilk yemeği yapar ama o ne lezzetli yemek olur hımmmm anlatamam çocukluğumdaki unutulmaz lezzetlerden biridir.
İşte bende bu lezzeti hatırlamak için köyden getirdiğim taze patatesler ve pazardan aldığım taze fasulyeden bu yemeği yaptım fasulyelerde köyden olsaydı iyiydi ama fasulyeler henüz çiçekteydi biz gittiğimizde neyseee uzatmayayım ne çok nostalji yaptım dimi:))))
MALZEMELER:
Yarım kilo taze fasulye
yarım kilo taze bebek patates
1 baş büyük kurusoğan
1 kaşık salça
yarım çay bardağı zeytinyağı
tuz
1 tatlı kaşığı şeker
YAPILIŞI:
-Patatesleri iyice yıkayıp elinizle yada bıçakla kabuğunu kazıyın,küçükleri bütün bırakın büyükleri doğrayın,tazefasulyeleri ayıklayıp doğrayın.
-Küp küp doğranmış soğanı zeytinyağında hafifçe öldürün üzerine salçayı ,doğranmış taze fasulyeyi ve patatesleri ekleyip, tuzunu,şekerini ilave edin,1 çay bardağı kadar su ekleyip düdüklüde 20 dadika kadar pişirin.
Afiyet olsun