31 Ekim 2011 Pazartesi

KADINBUDU KÖFTE


Ben bu köfte ile yatılı okulda tanıştım ve ozaman bu zamandır çok severim ama evlendikten sonra uzun yıllar yapmaya cesaret edemedim ya olmazsa diye ama mutfakta el ayarı geliştikçe insan cesaretleniyorda.Artık rahatlıkla yaptığım çokta severek yenen bir köfte oldu bizim evde yıllardır.Hadi buyrun sizde deneyin.
MALZEMELER:
500 gr kıyma
1 baş soğan
3 yumurta
1 çay bardağı haşlanmış pirinç(suyu süzülmüş )
2-3 kaşık un
 maydanoz ince doğranmış
kimyon ,karabiber,tuz
YAPILIŞI:
-Kıymanın 3 te birini kavurun,suyunu çekince altını kapatıp soğutun.
-Kavrulmuş kıyma,çiğ kıyma,rendelenmiş soğan,1yumurta,tuz,karabiber,kimyon,doğranmış maydanoz ,haşlanmış pirinç ile köfte harcımızı yoğuralım ve mümkünse buzdolabında 1-2 saat kadar dinlendirin ve şekillendirin.
-Köfteleri önce una sonra çırpılmış 2 yumurtaya bulayıp kızgın ve  derin yağda kızartın.
Afiyet olsun.

30 Ekim 2011 Pazar

BÖĞÜRTLENLİ PASTA

Bu basit pratik ve hazır malzemelerle hazırlanmış bir pasta ama lezzeti nefis oldu.Tarif vermeye gerek varmı bilemedim????
MALZEMELER:
1 Adet hazır pasta keki
1 paket krem şanti
1 paket çilekli puding
yeteri kadar böğürtlen (donmuş böğürtlen kullandım)
yeteri kadar süt
YAPILIŞI:
Önce üzerindeki tarife göre yarım bardak daha az sütle pudingi pişirin soğumaya bırakın.
Pasta kerklerini şekerli sütle yada meyve suyuyla ıslatın ve pudingi 1. kat kekin üzerine yayın ve böğürtlenleri üzerine koyun.sütle ıslattığınız 2. kat kekide üzerine kapatıp üstünü ve yanlarını üzerindeki tarife göre hazırladığınız krem şantiyle kaplayın,meyvelerlede süsleyin bitti bile 3-4 saat kadar buzdolabında dinlendirebilirseniz hımm afiyet olsunnnnn

29 Ekim 2011 Cumartesi

KÖFTELİ İSLİM KEBABI

KÖFTESİ İÇİN:
- 300 gr. kıyma,
- 1 baş soğan,
- 1 su bardağı kadar galeta unu yada kurutulmuş ve çekilmiş ekmek içi,
- Yarım demet ince kıyılmış maydanoz (sadece yaprak kısımları),
- 1 çay kaşığı tuz,
- 1 çay kaşığı karabiber,kimyon
- 1 yumurta
SEBZELERİ İÇİN :
- 5 tane kemer patlıcan,
- 5-6 tane çarliston biber,
- 3 tane domates,
- 1 su bardağı sıvı yağ,
- 1 çorba kaşığı domates salçası,
- Tuz, karabiber,
- Kürdan.
HAZIRLANIŞI:

-Öncelikle köfteyi verdiğim malzemelerle yuvarlanabilecek kıvama göre yoğurun. Yoğurduğuz köfte harcını cevizden az büyük şekilde yuvarlayıp 3,4 kaşık sıvı yağda, teflon tavada, yarı kıvamda kızartın. 
-Patlıcanları  alaca olarak soyun ,20-25 dakika tuzlu suda bekletin,. Daha sonra yıkayarak kağıt havlu ile kurulayın. İnce şeritler halinde keserek kızartın. Çok pişirmemeye dikkat edin.
-Kızaran patlıcanların yağını kağıt havlu ile alın. Bir kaseye kızarmış patlıcanları çaprazlamasına yerleştirin ve içine 1 adet köfte koyarak patlıcanları köftenin üzerine kapatıp bir tepsiye ters çevirin ve üzerine bir kürdan batırıp domates ve yeşil biber ile süsleyin.
- Tüm malzemeler bitene kadar bu işlemi tekrarlayın ve kebapların üstünü aşmayacak şekilde salçalı su yapıp tepsiye ekleyin. Önceden 180 derece ısıttığınız fırında 20 dakika pişirin.
afiyetler olsun

EKŞİ SOSLU FELLAH KÖFTESİ

Bir önceki postta yayınladığım fellah köftesini ekşili domates sosla yapmanızıda şiddetle tavsiye ederim köftenin yapılışı aynı sadece haşladıktan sonra aşağıda tarifini vereceğim sosla servis ediyorsunuz.
EKŞİLİ SOS:

1 yemek kaşığı nar ekşisi
4 adet domates,rendelenmiş
3 diş dövülmüş sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı pulbiber
karabiber,kimyon
nane
Üzeri için ¼ demet maydanoz,ince doğranmış
YAPILIŞI:

Köfteler suda pişerken sizde sosunu hazırlayın.Bunun için bir tavaya yağı koyun.Bu yağda sırası ile domates salçasını ,domates rendesini ve sarımsakları pişirin.Pişmeye başlayınca nar ekşisini ekleyin ve biraz daha pişirip ocağın altını kapatn.Tuzunu,biberini,kırmızıbiberi ve naneyi ekleyip karıştırın.Köfteler pişince fazla suyunu süzüp bir servis tabağına alın ve üzerine hazırlamış olduğunuz sos ile kıyılmış maydonoz yapraklarını dökerek dilerseniz yoğurt ile birlikte servis yapın.Afiyet olsun..

FELLAH KÖFTESİ

MALZEMELER:
1 su bardağı köftelik bulgur
1 kahve fincanı un
1 kahve fincanı irmik
2 su bardağı sıcak su
1 yumurta
1 kaşık biber salçası
tuz
SOS İÇİN:
yoğurt
zeytinyağı
sarımsak
nane,karabiber,kimyon,pulbiber
YAPILIŞI:
-Bulgurlar derin bir kabın içerisine alınarak üzerine sıcak su koyarak ağzı kapatılır ve demlendirilir.
2-Yumuşayan bulgura un ,yumurta, tuz ve salça ilave edilerek yoğurulur.
3-Misket büyüklüğünde parçalar koparılıp,yuvarlanır ve ortasına bastırılır.
4-Bir tencereye su koyup kaynatılır.İçerisine tuz atıp,köfteler 5 dk.haşlanıp süzülür.
5-Haşlanmış olan köftelerin üzerine sarımsaklı yoğurt Sosu koyarak karıştırılır.Servis tabağına alınarak zeytinyağı,nane,pulbiber,karabiber ve kimyon ocakta kızdırılıp yoğurt sosun üzerine dökülür.
afiyet olsunnnn...